OJQ u bëjnë thirrje shteteve evropiane t’i japin flamurin anijes “Aquarius” e cila shpëton emigrantët

803

Pesë organizata ndërkombëtare për të drejtat e njeriut kanë nisur një apel për t’i kërkuar liderëve evropianë të mbështesin  Aquarius për shpëtim të emigrantëve për të siguruar që ajo të ketë një flamur, në mënyrë që të rifillojë aktivitetin e saj në Mesdhe për shpëtimin e mëtejshëm të emigrantëve.

Një letër e nënshkruar nga Amnesty International, Human Rights Watch, Këshilli Europian për Refugjatët dhe të Mërguarit (ECRE), Komisioni Ndërkombëtar i Juristëve (Icj) dhe Federata Ndërkombëtare për të Drejtat e Njeriut (Fidh) kanë nxitur “liderët evropianë të veprojnë shpejt ndihmoni Aquarius, anija e fundit e një OJQ që vepron në misionet e kërkim-shpëtimit në Mesdhe, për të marrë një regjistrim pasi flamuri i tij u tërhoq nga autoritetet e Panamasë.

” Anija Aquarius ka shpëtuar dhjetëra mijëra jetë në det, duke plotësuar një boshllëk të lënë nga shtetet. Një simbol i solidaritetit dhe respektit për jetën dhe dinjitetin njerëzor, mund të vazhdojë punën e tij për të shpëtuar jetën ‘ tha Judith Sunderland, zëvendës drejtor i Evropës dhe Azisë Qendrore në Human Rights Watch, në emër të organizatave.

Një peticion online për Aquarius

Ndërkohë organizatat Sos Mediterranee dhe Mjekët pa Kufij, të cilët veprojnë në, kanë nisur një peticion online për t’i kërkuar Shteteve Europiane ‘të marrin të gjitha masat në dispozicion për të lejuar Aquarius të rifillojë misionin e tij për të shpëtuar jetën sa më shpejt që të jetë e mundur  me një “flamur i ri”

Aquarius ka operuar në Mesdheun qendror për 31 muaj, duke kursyer 29,523 jetë në më shumë se 230 operacione shpëtimi ‘, OJQ-të shkruan në peticionin që ka mbledhur tashmë mbi 176,000 nënshkrime. ” Në muajt e fundit, manovrat politike kanë tentuar qëllimisht të ndalojnë misionin e kërkimit dhe shpëtimit të Aquarius ”, -kanë theksuar ata.

Pa një flamur, Aquarius nuk është në gjendje të operojë në një kapacitet ligjor, ndërsa në ujërat ndërkombëtare. Para humbjes së flamurit të saj, ajo u konsiderua si anija e fundit private që drejtoi misionet e shpëtimit në Mesdhe.

SOS Mediterranee, e cila operon Aquarius, u ka bërë thirrje shteteve anëtare të BE-së të njohin vlerën e misioneve humanitare të udhëhequra nga qytetarët  dhe të lejojnë Ujëderrit të regjistrohen. Por askush ende nuk ka ofruar një rrugë .

Human Rights Watch dhe Amnesty International i shtynë liderët evropianë në një letër të hapur të botuar të mërkurën, duke thënë se autoritetet duhet të “bëjnë gjithçka në fuqinë tuaj për të siguruar që Aquarius dhe ekuipazhi i tij të shpëtimit profesional, të aftë dhe të përkushtuar mund të vazhdojnë të shpëtojnë jetën në det. Marrja e vendimit për të mos ofruar regjistrim në për anijen Aquarius do të ishte e barabartë me miratimin e një strategjie të qëllimshme për të penguar ndihmën humanitare të ligjshme për njerëzit që rrezikojnë të mbyten në ujërat ndërkombëtare jashtë brigjeve të Evropës”.

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: