Analistët amerikanë: Dëbimet masive do kenë një kosto prej 60 miliardë dollarë në ekonominë amerikane

1348

Përveç faktit se Donald Trump po sulmohet në çdo kohë, duke kërcënuar të shkaktojë edhe një luftë civile të brendshme me vendimin e tij për të hequr programin që përkohësisht legjitimon hyrjen e paligjshme të fëmijëve dhe të rinjve (DACA), disa ekonomistë të besimeve të ndryshme politike përkrahin unanimisht përparësitë e emigracionit për ekonominë amerikane.

Kjo është për shkak të faktit se në qoftë se një politikë masive e dëbimit zbatohet për emigrantët që hyjnë në SHBA në një moshë të re, shumë fusha kyçe të prodhimit do të goditen rëndë

Këto përfshijnë përpunimin, prodhimin bujqësor, shërbimet dhe teknologjinë e lartë. Përveç faktit se ekonomia do të destabilizohet financiarisht, dëbimi i punëtorëve të rinj potencialë – ose të rinjve potencialisht të punës – do të përkeqësojnë problemin demografik.

Për hir të faktit, Qendra për Progresin Amerikan (CAP), i cili mbështetet drejt politikave më liberale, kohët e fundit ka vënë në dukje se politika e largimit masiv do të reduktojë direkt PBB-në me 1.4% ndërsa në afat të gjatë reduktimi mund të arrijë 2.6%. Në të vërtetë, siç thekson Business Insider, për shkak të humbjes së të ardhurave nga taksat, deportimi masiv do t’i kushtojë qeverisë amerikane rreth 900 miliardë dollarë brenda një dekadë.

Sipas CAP, nëse 7 milion punëtorë do të deportohen, në bazë të shifrave 2015, sipas programit DACA, shkalla e punësimit do të bjerë në nivelet e krizës financiare të 2007.

Nga ana tjetër instituti studiues i Cato-s tashmë ka paralajmëruar që nga janari se dëbimi i menjëhershëm i 800,000 njerëzve të përfshirë aktualisht në program do të kushtojë 60 miliardë dollarë në ekonominë amerikane dhe thekson se PBB pritet të zvogëlohet në 280 miliardë dollarë në dekadë.

Në mbështetje të kësaj, FWD.us, një organizatë e themeluar nga “babai” i Facebook, Mark Zuckerberg dhe që merret me çështjet e politikës së emigracionit, raporton në një raport se heqja e DACA do të shtyjë mesatarisht mesatarisht 30,000 njerëz në muaj.

Megjithatë, pavarësisht nga studimet që konfirmojnë se migrantët mund të ofrojnë përfitime vetëm për ekonominë amerikane, vlen të përmendet se rreth 24.3% e kompanive të teknologjisë dhe 43.9% të bizneseve të Silicon Valley u themeluan nga emigrantët.

 

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: