Zgjedhjet: Fiton Sarkozi por … më në fund “fitoi” Le Pen!

Bota

lepen sotFrancë –  Fronti i Ekstremit të Djathtë Kombëtar (FN), që para votimit shpresonte me të paktën 30% sipas instituteve të votimit,  përfundimisht tërhoqi më shumë se një të katërtën e votave, duke fituar 25,35%, sipas numërimit të fundit. Opozita e krahut të djathtë e ish-presidentit Nicolas Sarkozy fitoi dje në Francë në raundin e parë të zgjedhjeve rajonale, duke humbur bastin për t’u bërë forca kryesore e vendit, dy vjet para zgjedhjeve të ardhshme presidenciale. E Majta që ndodhet në pushtet, përballoi më shumë se sa pritej, por Partia Socialiste (PS) e presidentit Francois Hollande, e cila kaloi pragun prej 20%, ka shënuar një regres të katërt, pas zgjedhjeve komunale, zgjedhjet europiane dhe zgjedhjet e Senatit të 2014. Sipas të njëjtit burim, lideri i Frontit Kombëtar ka ardhur në raundin e parë në 43 rajone  nga 98, në të cilën u mbajtën zgjedhjet. Sipas rezultateve të shpallura nga Ministria e Brendshme në ora 04:00 (GMT), 220 kandidatëve të së të Fronit të djathtë d, 56 të majtë, 8 i Frontit Kombëtar dhe 6 u përkasin partive të tjera u zgjodhën në raundin e parë. Udhëheqësi i Frontit Kombëtar Marine Le Pen tha se, duke pasur parasysh performancën e PS, kreut të qeverisë, i cili ndërhyri në fushatën zgjedhore duke sulmuar Fronti Kombëtar, duhet “të ketë mirësjelljen për të dhënë dorëheqjen.” Në të djathtë, Nicolas Sarkozy siguroi se UMP dhe partnerët e tij nuk do të hyjë në “çfarëdo marrëveshje lokal ose kombëtar me udhëheqësit e Frontit Kombëtar”. Ku kandidatët e UMP “nuk është i pranishëm në raundin e dytë,” partia “nuk do të ftojë njerëzit të votojnë as Fronti Kombëtar apo të majtë,” shpjegoi ai.

“Objektivisht me të vertetë, të gjithë mund të gëzojnë. E UMP arriti të dalë jashtë në mënyrë të qartë nga Fronti Kombëtar dhe zërë vendin e parë, sepse Fronti Kombëtar u rrit në krahasim me zgjedhjet e fundit. Dhe gjithashtu edhe Partia Socialiste sepse kryesisht pati mobilizimin e fortë, duke e lejuar atë për të kaluar pragun e 20%, “u shpreh Jean-Daniel Levy, drejtor në Harris Interactive. Vota e djeshme u shënua nga një abstenim i rëndësishëm, që vlerësohet në rreth 50%, por pjesëmarrja ishte më e lartë se në zgjedhjet e 2014 dhe zgjedhjet e mëparshme të krahasueshme në zgjedhjet lokale të  2011.