Tetë rrugët e refugjatëve përfshi edhe Shqipërinë në udhëtimin e tyre në Evropë

1035

Agjencia Evropiane për Menaxhimin e Bashkëpunimit Operacional në Kufijtë e Jashtëm të Shteteve Anëtare të BE-së (Frontex) ka identifikuar rrugët kryesore të ndjekur nga refugjatët dhe emigrantët të cilët përpiqen për të arritur në Bashkimin Evropian.

Rruga 1: Nga Senegali në Afrikën Perëndimore dhe Mauritania në Ishujt Kanarie. Ajo është përzgjedhur nga njerëzit marokenë dhe senegalezë, si dhe nga qytetarët e Nigerit, Nigerisë dhe Malit.

Rruga 2: Mesdheu Perëndimor – nga Afrika Veriore deri në gadishullin Iberik përmes enklavave spanjolle të Ceutës dhe Melillës. Rruga është zgjedhur kryesisht nga algjerianët dhe marokenët, me destinacionet kryesore në Spanjë, Francë dhe Itali.

Rruga 3: Mesdheu qendror – nga Libia në Itali dhe Maltë. Rruga zgjidhet kryesisht nga refugjatët nga vendet e Horn of Africa (Afrika veri-lindore) dhe Afrikën Perëndimore.

Rruga 4: Puglia dhe Kalabria – kjo rrugë është një përzgjedhje e refugjatëve nga Turqia dhe Egjipti dhe gjithashtu përfshin rrjedhat e refugjatëve midis Greqisë dhe Italisë. Shumica e refugjatëve që hyjnë në këtë rrugë hyjnë në zonën Shengen, duke kaluar kufirin tokësor turk-grek.

Rruga 5: Një rrugë rrethore nga Shqipëria në Greqi. Migrimi në të gjithë vijën kufitare midis Greqisë dhe Shqipërisë ka shkaktuar një nga rrjedhat më të mëdha të refugjatëve të parregullt në kufijtë e jashtëm të BE.

Rruga 6: Ballkani Perëndimor – kjo rrugë mund të ndahet në dy flukse të refugjatëve. Çelësi është nga vendet e Ballkanit Perëndimor, mes tyre Shqipëria, Bosnja dhe Hercegovina, Mali i Zi, Serbi dhe Maqedoni. E dyta është një vazhdim i rrugëve të tjera të përmendura më lart, përmes të cilit kufijtë e jashtëm të BE-së fillimisht përshkohet nga toka ose nga deti nga Turqia apo në Bullgari, ose në Greqi, ku pas së cilës refugjatët udhëtojnë për në Hungari përmes Ballkani Perëndimor. Kjo rrugë është zgjedhur kryesisht nga qytetarët e Pakistanit, Afganistanit, Algjerisë dhe vendeve Afrikano-sub-Sahariane.

Rruga 7: Mesdheu Lindor – nga Turqia në Greqi, Bullgari dhe Qipro. Numri më i madh i refugjatëve në këtë rrugë vjen nga Siria, Afganistani dhe Somalia.

Rruga 8: Nga kufijtë tokësorë të Bjellorusisë, Moldavisë, Ukrainës, Rusisë dhe vendeve të Evropës Lindore që janë vende anëtare të BE-së si Estonia, Letonia, Lituania, Finlanda, Hungaria, Norvegjia, Polonia dhe Rumania dhe Sllovakia.

Sipas Frontex, më shumë se gjysmë milioni refugjatë kanë arritur në kufirin e BE që nga fillimi i 2015, ndërsa 156,000 hynë në BE në gusht. Në vitin 2014, rreth 280 000 refugjatë kaluan kufirin e BE.

Sipas të dhënave të Zyrës së Statistikave Evropiane (Eurostat), aplikimet për azil në vendet e BE-së arrijnë në 185,000 në tremujorin e parë të vitit 2015, me më shumë se 210,000 në tremujorin e dytë të vitit 2015.

Sipas një raporti të lëshuar kohët e fundit nga Organizata Ndërkombëtare për Migracionin (IOM), numri i migrantëve pa dokumente që kanë hyrë në Evropë nga deti që nga fillimi i vitit 2015 vlerësohet të jetë 481,612. Sipas raportit, Greqia dhe Italia kanë qenë më të prekur nga kriza e refugjatëve, me 351,088 dhe 127,605 emigrantë që kanë arritur territoret e tyre përkatëse. Raporti gjithashtu raporton se të paktën 2,872 njerëz kanë vdekur ose janë të humbur në Mesdhe duke u përpjekur të kalojnë Mesdheun dhe të arrijnë Evropën në 2015.

 

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: