Athina thotë “jo” në dëbimin e diplomatëve rusë

Rajoni

Gazetat gjermane, Greqia është një nga vendet e pakta evropiane që nuk kanë vazhduar me dëbimin e një diplomati rus. Zyrtarisht thirrja telefonike është bërë për arsye të mirësjelljes. Kryeministri grek e përgëzoi presidentin rus për suksesin e tij në zgjedhje. Gjithsej 17 anëtarë janë anëtarë të BE. të cilët vendosën të dëbojnë rusët, në një total prej 24 vendeve perëndimore.

«Süddeutsche Zeitung» dhe «Frankfurter Allgemeine Zeitung» përpjekje për të shpjeguar marrëdhënien ngatërruar në mes të Athinës dhe Moskës:

Süddeutsche Zeitung” vë në dukje dallimin e opinionit ndërmjet Shteteve Anëtare të BE-së. për aq sa qëndrimi duhet respektuar kundër Rusisë si një reagim ndaj rastit të agjentit të dyfishtë rus Sergei Scripal. Gazeta Munich e përshkruan si “mospërputhjes Bashkimi” të BE-së, duke komentuar zgjedhjen e anëtarit të caktuar nuk deklaron të marrë pjesë në iniciativën e një anëtari të grupit për të bërë diplomatëve rusë dëbimet. Duke u përpjekur për të shpjeguar këtë opsion, “SZ” shkruan se “llogaria është relativisht e thjeshtë. Kushdo që përjashton diplomatët rusë duhet të jetë i përgatitur për të dëbuar të paktën sa më shumë diplomatë të tij nga Rusia “. Gazeta i referohet shembullit të Luksemburgut, i cili mban vetëm tre diplomatë në Rusi dhe thekson se “Austria dhe Greqia janë të pakënaqur me politikën e BE. ndaj Rusisë “.

Raporti i referohet deklaratave të kancelarit austriak Kurt Zempastian, i cili thirret në “komunikimin tradicionalisht të mira” të vendit me Moskën, dhe kujton: “Gjatë konsultimeve të ministrave të jashtëm ( BE) në fillim e javës së kaluar në çështjen Scrippal ishte përtej Austrisë, veçanërisht Greqisë, e cila kishte paralajmëruar të mos e pranonte llogaridhënien britanike pa prova. Dhe tani Greqia, si Qiproja, Malta, Bullgaria, Belgjika, Portugalia, Sllovakia dhe Sllovenia, nuk morën pjesë në nismën e deportimit “.

Analizimit njëjta çështje dhe «Frankfurter Allgemeine Zeitung», duke komentuar se “unë isha i befasuar” nëse Greqia dhe Qiproja morën pjesë në këtë iniciativë për diplomatët rusë dëbimeve. Gazeta Frankfurt referohet lidhjeve të ngushta të dy Greqisë dhe Qipros me Rusinë dhe thotë: “Grekët nuk janë të vërtetë sllavë, por megjithatë janë të krishterë ortodoksë dhe për këtë arsye mësimi fetar mund të bëhet manipulim objekt për marrëdhëniet midis Moskës, Athinës dhe Nikozisë. Vendimi nga 2015 koalicioni në fillim në Greqi (…) ka ndjekur marrëdhëniet e saj me politikën e paqartë me Rusinë

FAZ” komenton se para se të formohej qeveria e re, një vizitë nga ambasadori rus ishte planifikuar “në selinë e SYRIZA-së” përpara të gjithë ambasadorëve të vendeve të BE-së. Pastaj u përfshinë manipulimet e para të qeverisë së Tsipras paralajmërim për një veto greke për të zgjatur sanksionet evropiane kundër Rusisë “.

Artikulli gjithashtu i referohet Ministrit të Jashtëm grek Nikos Kotzias, duke vënë në dukje se “ai dikur ishte një aktivist i Partisë Komuniste Staliniste të Greqisë” dhe “e njeh Rusinë”. “Marrëdhëniet midis Athinës dhe Moskës kanë evoluar mirë nën Tsipra,” thotë FAZ.