Presidenti i Parlamentit Evropian: Emigracioni kërcënon të shkatërrojë BE-në

455

Dështimi për të arritur një marrëveshje mbi mënyrën e menaxhimit të krizës së emigracionit mund të shkaktojë një goditje vdekjeprurëse ndaj projektit evropian,” paralajmëron Presidenti i Parlamentit Evropian Antonio Tajani në një artikull të tij ne Guardian.

Kriza emigracionit kërcënon të shkatërrojë BE-në. Ne nuk duhet të lejojmë. Nevojitet urgjentisht një strategji e vërtetë e bazuar në dy shtylla. Së pari, ne duhet të ndalojmë tregtarët që tregtojnë jetën e njerëzve, duke mos lejuar artizanat të largohet nga vendet e tranzitit. Së dyti, Shtetet Anëtare duhet të marrin pjesën e saj të drejtë të refugjatëve që meritojnë nga ata që vijnë në Evropë nëpërmjet një mekanizëm automatik, të detyrueshëm”, thotë o Tajani duke theksuar se samiti i krerëve evropianë të qeverisë këtë javë do të jetë vendimtare.

Presidenti i Parlamentit Europian theksoi se “marrëveshja e BE me Turqinë ndaloi trafikimin e qenieve njerëzore duke financuar, ndër të tjera, kujdesin shëndetësor dhe arsimin lokal, që përfundimisht çoi në heqjen e të ashtuquajturit rrugë ballkanike për emigrantët. Duhet të shërbejë si një plan për të arritur një rezultat të ngjashëm në Mesdhe. Rregullorja e Dublinit, sistemi i azilit të BE-së, gjithashtu duhet të rishikohet dhe të zëvendësohet me një alternativë të drejtë dhe efektive. Nga 650,000 aplikime për azil të paraqitura në 2017, 416,000 janë dorëzuar në vetëm tre vende: Gjermani, Itali dhe Francë. Kjo padrejtësi e pazakontë lidhet me mënyrën e vjetëruar të funksionimit të rregullores dhe reforma e relaksimit kontribuon në tension midis Shteteve Anëtare … Me qëllim që të binden shtetet anëtare më të ngurta të pranojnë planin e Parlamentit Europian, ne duhet t’i sigurojmë ata se BE është përgjegjëse për policimin e kufijve të saj të jashtëm dhe ndalimin e nisjeve nga Afrika e Veriut.Parlamenti Evropian është i gatshëm t’i vë në dispozicion resurset dhe njohuritë e veta: një konferencë që bashkon palët e interesuara në Bruksel do të jetë një hap në drejtimin e duhur “, përfundon Tajani.