Azili dhe refuzimi :Gjermania më shumë vende të sigurta për kthim te emigranteve, mes tyre dhe Shqiperia

715

Gjermania po konsideron të deklarojë katër vende më shumë “vendeve të sigurta të origjinës.” Një ligj po debatohet në parlamentin gjerman do të shtoja Gjeorgjinë si dhe Tunizi, Algjeria dhe Maroku në listën e vendeve të sigurta, e cila aktualisht përfshin të gjitha shtetet anëtare të BE-së, gjashtë vende të Ballkanit, Gana dhe Senegali.

Dhoma e sipërme e Gjermanisë është e vendosur të debatojë ligjin këtë javë për herë të dytë. Përpjekja e parë për ta kaluar atë në ligj vitin e kaluar dështoi kur disa shtete e kundërshtuan atë për arsye humanitare. Qeveria thotë se qëllimi është të parandalojë pretendimet për azil dhe të shpejtojë përpunimin dhe deportimin e njerëzve që kanë pak shanse për t’u dhënë mbrojtje në Gjermani.

Cilat janë vendet e sigurta të origjinës?

Sipas ligjit gjerman të azilit, vendet e sigurta të origjinës janë ato në të cilat nuk ka rrezik

Persekutimi politik

Dënimi me vdekje ose ekzekutimi

Tortura ose trajtim ose dënim çnjerëzor ose poshtërues, ose

Kërcënimi i jetës së një individi për shkak të një konflikti të armatosur.

Aplikimet për azil nga njerëzit e “vendeve të sigurta” zakonisht refuzohen, përveç nëse individi mund të provojë se janë të persekutuar. Megjithatë, një aplikim për azil nga një individ i cili vjen nga një “vend i sigurt” konsiderohet i njëjtë me çdo aplikim tjetër.

Cilat vende janë konsideruar të sigurta?

Lista gjermane e vendeve të sigurta aktualisht përfshin të gjitha vendet e tjera anëtare të BE-së, Bosnje-Hercegovinën, Maqedoninë, Serbinë, Malin e Zi, Shqipërinë, Kosovën, Ganë dhe Senegalin. Nëse Parlamenti e miraton këtë projektligj këtë herë, Gjeorgjia, Tunizia, Algjeria dhe Maroku do të shtohen.

Në vitin 2017, Gjermania dha azil në një përqindje shumë të vogël të aplikantëve nga këto vende: Marok 4.1%; Algjeria 2%; Tunizia 2.7%; Gjeorgjia 0.6%.

Në vitin 2015, Bashkimi Europian krijoi një listë të përbashkët të vendeve të sigurta me qëllimin e deklaruar për ndjekjen e shpejtë të kërkesave për azil nga njerëzit e këtyre vendeve. Megjithatë, çdo Shtet Anëtar ende përdor listën e vet, gjë që çon në nivele të ndryshme të njohjes për aplikime të ngjashme për azil, duke krijuar kështu stimuj për “blerjen e azilit”, thekson Komisioni Europian.

Në Gjermani, kundërshtarët e qeverisë kanë argumentuar se kjo e bën shumë kuptim për të ndryshuar listën e vendeve të sigurta në të njëjtën kohë si BE-ja është duke u përpjekur për të futur një procedurë të përbashkët azili i cili do të centralizojë një proces të tillë.Parlamenti gjerman do të lëshojë një deklaratë mbi legjislacionin e propozuar të premten. Projektligji pastaj do të votohet në dhomën e ulët përpara se të kthehet në dhomën e sipërme për një vendim përfundimtar.

 

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: