Banka Boterore: Mbeturinat qe “mbytin” Tokën, 70% me i madh sasia e mbeturinave deri në vitin 2050

974

Rritja e trazuar e mbetjeve dhe e mbeturinave anembanë botës shkakton një kërcënim shtesë për shëndetin e njeriut dhe mjedisin, të cilat tashmë janë në rrezik të madh për shkak të ndryshimeve klimatike, tha Banka Botërore në një raport të lëshuar të enjten.

Nëse nuk merren masa urgjente, vëllimi i mbeturinave në shkallë globale do të rritet me 70% nga 2050 në 3.4 miliardë ton nga 2.01 miliardë ton në 2016, tha Instituticioni i Uashingtonit.

Menaxhimi i dobët i mbeturinave dëmton shëndetin e njeriut dhe mjedisin, duke shtuar problemin e klimës. Për fat të keq, shpesh është më e varfra e atyre që vuajnë pasojat e menaxhimit të dobët të mbetjeve”,  tha Laura Tack, nënkryetar i Organizatës Botërore të Turizmit përgjegjës për zhvillimin e qëndrueshëm.

Edhe pse vendet e pasura nuk jetojnë me shume se 16% të popullsisë së botës, ata hedhin më shumë se një e treta (34%) te mbeturinave në botë. Azia Lindore dhe rajoni i Paqësorit janë përgjegjës për rreth një të katërtën (23%) të të gjitha mbeturinave, sipas Bankës Botërore.

Ndërsa në vitin 2050, në Afrikën Subsahariane, vëllimi i mbeturinave pritet të trefishohet dhe në Azinë Jugore më shumë se dyfishi.

Menaxhimi më i mirë i mbeturinave është ekonomikisht i arsyeshëm“, tha Silva Kaza, një ekspert për zhvillimin urban në Bankën Botërore, duke theksuar se do të ishte shumë më e kushtueshme për të trajtuar problemet shëndetësore dhe mjedisore se sa për të gjetur zgjidhje për menaxhmentin e mbeturinave.

Banka Botërore është veçanërisht e shqetësuar për menaxhimin e dobët të mbeturinave plastike, gjë që është jashtëzakonisht problematike pasi ky material mund të ketë pasoja të rënda, duke kontaminuar ekosistemet për qindra e jo mijëra vjet. Në vitin 2016, bota prodhoi 242 milion ton mbeturina plastike, duke përbërë 12% të të gjitha mbeturinave të ngurta.

Për më tepër, ndërsa vendet e pasura riciklojnë rreth një të tretën e mbetjeve të tyre, vetëm 4% e mbeturinave riciklohen në vendet më të varfra. Banka Botërore rekomandon, ndër të tjera, që financimi t’u jepet atyre vendeve më në nevojë për të zhvilluar sisteme publike të menaxhimit të mbeturinave, të mbështesin iniciativat për të reduktuar konsumin e paketimit plastike ose plastike, të zvogëlojë mbeturinat e ushqimit dhe fushatën informimi dhe ndërgjegjësimi i konsumatorit. Që nga viti 2000, WF ka investuar më shumë se 4.7 miliardë dollarë në programet e menaxhimit të mbeturinave në mbarë botën.

 

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: