Britania: Formohet lëvizja “Unë nuk paguaj energjinë elektrike”.

Bota

Qeveria e Londrës paralajmëron pasojat e ‘rebelimit të energjisë’, propozon zgjidhje për të kursyer energjinë dhe planifikon programe për mbështetjen e konsumatorëve
Më shumë se 80,000 konsumatorë britanikë të energjisë elektrike kanë shprehur në mënyrë eksplicite synimin e tyre për të ndaluar pagesat direkte të faturave nga 1 tetori nëse qeveria nuk kujdeset për të ulur tarifat, të cilat, si në të gjitha vendet evropiane, janë ngjitur “për Zotin”, në të njëjtën kohë duke fryrë. rritur buxhetet e familjes.

Pse lëvizja gjithnjë në zgjerim, në mes të verës, “Nuk paguaj, nuk paguaj energjinë elektrike” po kërcënon të shpallë ndërprerje pagesash më 1 tetor? Sepse kjo është data në të cilën ofruesit e energjisë në Angli, Skoci dhe Uells do të bëjnë rritje dramatike të çmimeve. Por kjo është edhe data në të cilën do të nisë zbatimi i masave të ndihmës nga qeveria britanike.

Tarifë prej 2330 euro për çdo familje
Kompanitë britanike të energjisë do të jenë në gjendje të aplikojnë përqindjen më të lartë të rritjes nga 1 tetori për të mbuluar rritjen e çmimit të furnizimit me energji që janë goditur që nga shpërthimi i luftës në Ukrainë.

Në këtë drejtim, analistët vlerësojnë se tarifa mesatare vjetore e paguar nga një familje mesatare britanike për energjinë elektrike do të rritet nga tetori në 3,358 paund (3,970 euro) nga 1,971 paund (2,330 euro) prillin e kaluar.

“Faturat nuk dalin më”
Lëvizja ‘Unë nuk paguaj energjinë elektrike’ po paralajmëron se miliona njerëz nuk do të mund të paguajnë më faturat e energjisë këtë dimër. Dhe se fushata që ai po ndërmerr është e vetmja mënyrë për të detyruar qeverinë dhe kompanitë energjetike të ndërmarrin veprime për të përballuar krizën sociale që po vjen.

Organizatorët e lëvizjes theksojnë se nuk do të ndërmarrin asnjë veprim nëse nuk regjistrohen të paktën një milion britanikë. Gjithashtu duke folur në radio BBC ata sqaruan se janë në konsultime intensive me avokatë dhe ekspertë të tjerë të borxhit privat.

“Faturat nuk dalin më. Kam shumë frikë se çfarë do të ndodhë në dimër. Nëse nuk mobilizojmë çmimet do të rriten edhe më shumë, do të shpëtojnë. Do të zhytemi në varfëri më të madhe. Gjëja më e keqe që dikush mund të bëjë tani është të mos bëjë asgjë,” tha Toni, një vullnetar i lëvizjes.
Duhet të theksohet se Toni e bëri të qartë se ai vetë nuk është një dhunues. “Deri më tani në jetën time nuk kam qenë kurrë vonë për të paguar asnjë faturë,” siguroi ai.

Dënimet  e sigurimit
“Lëvizësit” konsultohen me avokatë dhe ekspertë të tjerë, por nuk janë të paktë ata që i paralajmërojnë se ndërprerja e pagesave, që po planifikojnë, do të ketë pasoja të rënda për ta. Ata paralajmërojnë se ka plane për vendosjen e njehsorit të parapagimit për abonentët që nuk paguajnë rregullisht faturat. Dhe se nëse konsumatori refuzon vendosjen e këtij matësi, furnizimi me energji elektrike do të ndërpritet pas 28 ditësh pas përfundimit të faturës së energjisë elektrike.

Ofruesit zakonisht ofrojnë plane për shlyerjen e borxhit të konsumatorëve. Gjithashtu, ligji britanik ndalon ndërprerjen e furnizimit me energji elektrike dhe gaz natyror midis 1 tetorit dhe 31 marsit për familjet ku jetojnë pensionistët, të miturit nën 18 vjeç ose në situata ku dikush jeton vetëm.

Sipas shoqatës bamirëse StepChance, e cila ofron këshilla falas për familjet e mbi-borxhuara, ofruesi mund të delegojë të drejtën për të kërkuar detyrimet e prapambetura tek kompanitë e mbledhjes së borxheve, të cilat sigurisht do të duhet të paguhen edhe për shërbimet që ofrojnë.

StepChance shpjegon se shlyerja e faturave të energjisë elektrike menjëherë me një urdhër të përhershëm për mbledhjen e borxhit është mënyra më e lirë për konsumatorët për të shlyer pagesat e tyre. Së fundi, ai paralajmëron se mospagesa e faturave mund të dëmtojë kreditueshmërinë e debitorëve, për pasojë ata nuk do të mund të marrin hua në të ardhmen për asnjë arsye nga bankat (Edhe Britania ka “Teiresia” e saj).

Sugjerime për aranzhime dhe ekonomi
“Por çfarë mund të bëjë konsumatori për t’i bërë më të lehta pagesat e tyre të energjisë në kohët e sotme objektivisht të vështira,” pyet Becky Morton e BBC.

Së pari, redaktori këshillon konsumatorët që të sigurohen që faturat e tyre të jenë të sakta duke regjistruar leximet e njehsorit, sepse faturat e dërguara nga ofruesit bazohen në vlerësimet e konsumit bazuar në matjet e mëparshme. Me fjalë të tjera, konsumatorët mund të ulin parapagimet e tyre nëse vërtetojnë se vlerësimet e kompanive janë më të larta se konsumi i tyre aktual.

BBC, bazuar në llogaritjet e Trustit të Kursimit të Energjisë, sugjeron mënyra të ndryshme për të kursyer energji dhe para për familjet. Konkretisht, ai llogariti se nëse dikush e ul termostatin me një gradë Celsius në ngrohësit e ujit, ngrohësit e ujit, ngrohje qendrore me gaz etj., kursimi mesatar do të ishte 105 £ (124 €) në vit.

Gjithashtu, nëse zvogëloni kohëzgjatjen e dushit tuaj në katër minuta dhe zëvendësoni një banjë (me një banjë të plotë) që bëni çdo javë me një dush, do të kurseni 35 £ (41 €) në vit – pa përfshirë kursimet e ujit. Nëse i fik vazhdimisht llambat kur del nga një dhomë, ai do të kursejë 20 £ (23,5 €). Nëse, më në fund, ai vendos një makinë larëse enësh ose lavatriçe më pak në javë, kursimi vjetor i energjisë elektrike do të jetë 14 £ (16,5 €).

Me ndryshimet e propozuara në sjelljen e tyre të konsumit, një konsumator mund të kursejë 174 £ në vit (206 €), sipas Energjisë Saving Trust, i cili bëri llogaritjet e tij bazuar në supozimin se një familje ngrohet me gaz natyror dhe se temperatura minimale për një jetesë komode dhe të këndshme varion nga 18 në 21 gradë Celsius në një periudhë 24-orëshe, në varësi të kohës.

Çfarë masash planifikon qeveria?
Citizens Advice sugjeron gjithashtu që ata që kanë vështirësi të paguajnë faturat e tyre të energjisë elektrike dhe gazit duhet të kontaktojnë ofruesin e tyre për të rënë dakord për një plan pagese. Ka gjithashtu një numër ofruesish dhe bamirësish në Britani që ju mundësojnë të siguroni kredi, garanci dhe ndihmë të përgjithshme për të paguar faturat e energjisë.

Qeveria britanike ka njoftuar gjithashtu masa për të ndihmuar familjet të përballen me rritjen e kostove të energjisë. Masat do të hyjnë në fuqi në tetor dhe do të ofrojnë ndihmë për ngrohje prej 650 £ (769 €) për 8 milionë familjet me të ardhurat më të ulëta.

Ata gjithashtu ofrojnë 300 £ (355 €) në ndihmë për 8 milionë familje pensioniste, 150 £ (178 €) në ndihmë për 6 milionë familje që përfitojnë nga skemat jo-financiare të mbështetjes së aftësisë së kufizuar dhe një tarifë “garanci energjie” prej 400 £ (€ 473) për të gjitha familjet në Mbretërinë e Bashkuar pa përjashtim.

Ndihma e fundit do të jepet automatikisht dhe do të ndikojë në faturat mujore të energjisë në atë mënyrë që faturat e tetorit dhe nëntorit do të shfaqen për të gjithë abonentët e të gjithë ofruesve të reduktuara me 66 £ (78,1 €), ndërsa për muajt e mbetur deri në mars 2023, ulje do të jetë 67 £ (79,3 €).