Unë dua një qytet, për të cilin nuk do t’i them vajzës sime: “Mos shko atje, është e rrezikshme!”

Pyetja “Si dëshironi ta shihni Vlorën në të ardhmen?” pranon vetëm një përgjigje: “Unë dua të jem në gjendje të eci nëpër qytet me vajzën time pa frikë!”. Të mund të eci dhe të vazhdoj t’i tregoj asaj bukuritë që meritojmë t’i mbrojmë si qytetarë, pa e tërhequr në të njëjtën kohë pranë meje kur […]

Lexo Më Shumë

Marrëdhëniet Greqi-Kosovë: Tregimi i konflikteve dhe bashkëpunimit të mundshëm

JULI NDRIKO / Marrëdhëniet midis Greqisë dhe Kosovës kanë qenë komplekse dhe të shumëanshme. Ndonëse ka pasur shumë raste të bashkëpunimit dhe mbështetjes reciproke, ka pasur edhe sfida veçanërisht në lidhje me çështjen e pavarësisë së Kosovës. Në të vërtetë, një prej arsyeve për mosnjohjen e pavarësisë së Kosovës nga Greqia ka të bëjë me […]

Lexo Më Shumë

Përse Kina duhet konsideruar si aktor i interesuar për Paqen në Ukrainë dhe negociator shumë planesh në diplomacinë botërore?

Nga Artur Nura Pyetja e parë që mund të shtrohet fillimisht në këtë analiza ka të bëjë me faktin përse Kina tashmë dërgon përfaqësues special në Evropë dhe pikërisht ambasadorin Li Hui? Në përgjigje duhet kujtuar dhe një herë që ambasadori kinez Li Hui i njeh shumë mirë vendet e ish-Bashkimit Sovjetik. Për dhjetë vjet […]

Lexo Më Shumë

Pse komuniteti shqiptar në Greqi nuk ka arritur të zgjedhë asnjë kandidat në zgjedhjet e fundit?

Nga JULI NDRIKO Çështja që shqiptarët në Greqi nuk mund të zgjedhin asnjë kandidat në zgjedhjet e fundit është një çështje komplekse që kërkon një analizë të plotë të faktorëve themelorë që kanë kontribuar në këtë situatë. Diaspora shqiptare në Greqi është një nga komunitetet më të mëdha të emigrantëve në vend, me një popullsi […]

Lexo Më Shumë

Për votuesit e Fredi Belerit : Himara është Shqipëri, emri i shqiptarëve është krenari

Opinion nga Silvana Bega . Për votuesit e Fredi Belerit ! Dëgjova se po këndohej greqisht nga gëzimi për fitoren e Fred Grekut! Nuk e di cilën këngë ekzaktësisht, por më lejoni t´ju jap ndonjë sugjerim. Ushtria greke motivohet duke kënduar një tekst ku thotë se zorrët e shqiptarëve do t’i bëjë lidhëse këpucësh. Komandantët […]

Lexo Më Shumë

Zgjedhjet e 14 Majit : Populli dha një mesazh demokratik dhe politik

Ilir Gurabardhi / Populli dha një mesazh demokratik dhe politik. Riktheu demokracinë në pushtetin vendor, largimi i opozitës nga parlamenti dhe nga zgjedhjet e pushtetit lokal që cënoj drejtëpërsëdrejti demokracinë , opozita është ekzistenca e vetë demokracisë pa opozitë nuk ka demokraci. Rikthimi i demokracisë fitore demokratike meritë e popullit. Këshillat bashkiake ju kthyen normalitetit. […]

Lexo Më Shumë

Bukë, krypë dhe tallava mjaftojnë për ta kënaqur këtë popull të ndriçuar

Nga Enida N. Bozheku Infokracia, sundimi i masave, ne sisteme aparante demokratike, e realizueshme permes informacionit dixhital (alias propaganda manipulative). Keto zgjedhje treguan disa te verteta: 1. Ne aq popull, sa ka mbetur brenda kufijeve, tallavaja, propaganda e fasades dhe distorsioni informativ (by touchscreen) funksionon fuqishem. 2. Elita e mendjes qe ben ndryshime, pjesa dermuese […]

Lexo Më Shumë

Vota e Diasporës, si hapi i parë drejt zërit të saj real në politikë

Nador Bakalli/ Përgjithësisht, ne jemi popull që mbartim dhe shprehim opinion dhe interes në politikë. Duke përfshirë Diasporën, të paktë janë shqiptarët të cilëve nuk u intereson fare politika. Duke patur parasysh këtë, dikush mundet të mendojë se me gjithë këtë interes që kemi për politikën, sot duhet të kishim një sistem politik të konsoliduar […]

Lexo Më Shumë

Jo pakicë greke në Himarë, po himarjotë me shtetësi shqiptare dhe greke

Nga Prof. dr. Rami Memushaj* Përsëri Athina zyrtare, duke marrë shkas nga ndalimi i një shqiptari të vetëshpallur grek, ripërsëriti tezën e vjetër se Himara është greke. Ministri i Jashtëm Dendias dhe vetë kryeministri Micotaqis kërcënuan se, pa respektimin e të drejtave të minoritetit grek, Shqipëria do t’i ketë të mbyllura dyert e BE-së. Po […]

Lexo Më Shumë