Çmimi Westfalian i Paqes iu dha Tsipras – Zaev.

299

Fjalimi i zoti Tsipras me rastin e marrjes se çmimit.

Duke iu referuar përgatitjes së Marrëveshjes, ai vuri në dukje: “Ne donim një marrëveshje nën OKB që do të përballonte dhe nuk do të shembet përballë vështirësive të para. Një marrëveshje që jo vetëm që do të zgjidhë dallimet tona, por do të na lidhë me një partneritet të ri strategjik për t’u përballur me sfidat së bashku dhe për të shfrytëzuar mundësitë së bashku.

Kjo nuk ishte e lehtë, veçanërisht në një kohë kur të dy vendet tona po përballeshin me kriza ekonomike dhe ishin në ballë të krizës më të keqe të refugjatëve që nga Lufta e Dytë Botërore.

Nuk ishte e lehtë në një periudhë të ngulitjes kombëtare që arriti deri në Brexit. Në një kohë kur BE -ja po ngrinte zgjerimin dhe ishte e interesuar në Ballkan, kryesisht në kontrollin e flukseve të refugjatëve / migracionit.

Në një kohë kur Shtetet e Bashkuara po distancoheshin nga diplomacia shumëpalëshe. Dhe në një kohë kur forcat nacionaliste ishin të forta. Në vendet tona por edhe në pjesën tjetër të Evropës.

Ne kemi treguar se Evropa mund të jetë një katalizator për paqen dhe stabilitetin në vend që të udhëhiqet nga palët e treta, duke shtyrë vazhdimisht zgjidhjen e mosmarrëveshjeve dhe duke bërë deklarata që nuk nënkuptojnë asgjë për jetën e qytetarëve.

Sot ky mesazh është edhe më i rëndësishëm sesa ishte në 2018 dhe 2019. Përvoja e krizës globale të pandemisë, si dhe zhvillimet që shohim në Afganistan, duhet të na japin një mësim: Se nuk duhet të kthehemi në modelet ekonomike dhe gjeostrategjike të 40 viteve të fundit “.

Duke iu referuar dallimeve rajonale, ai tha se testi më i qartë është në vetë Evropën: Ballkani Perëndimor, Qipro dhe Mesdheu Lindor, duke shtuar se “BE duhet të mbështesë në mënyrë aktive Marrëveshjen e Prespës.

Ajo duhet të bëjë atë që është e nevojshme për të zhvilluar Konferencat Ndërqeveritare për Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë dhe për të arritur përparim në bisedimet Beograd-Prishtinë.

BE duhet t’i dërgojë një mesazh të qartë Turqisë se zgjidhja e vetme e mundshme për problemin e Qipros është ribashkimi i ishullit në bazë të Rezolutave të OKB-së. Duhet të theksojë se marrëdhëniet BE-Turqi do të përmirësohen vetëm nëse respektohen të drejtat sovrane të Greqisë dhe Republikës së Qipros. “

Sidomos në rastin e Afganistanit, BE -ja duhet të mbështesë një kuadër të tillë. “Ai gjithashtu duhet të mbështesë pritjen e afganëve nga vendet fqinje në Afganistan, si dhe të krijojë një program zhvendosjeje për refugjatët afganë direkt nga ato vende në BE, me kuota të veçanta. BE duhet të marrë drejtimin me SHBA në krijimin e një arkitekture të re të sigurisë në rajonin më të gjerë, e cila do të përfshijë fuqitë rajonale, si dhe Rusinë dhe Kinën, në varësi të konfliktit.

Në lidhje me drejtësinë sociale, shtoi ai, “BE -ja duhet të ndërmarrë hapa të mëtejshëm për të adresuar pandeminë dhe pabarazitë në rritje. Për shembull, është më e rëndësishme se kurrë të pranohet propozimi i Organizatës Botërore të Shëndetësisë për heqjen e patentave mbi vaksinat në mënyrë që të forcohet programi i vaksinimit në botën në zhvillim. Dhe natyrisht është jashtëzakonisht e rëndësishme që Evropa të ndërmarrë hapa edhe më të mëdhenj drejt një kalimi të drejtë në agjendën e gjelbër kundër krizës klimatike. Sot jemi të nderuar ta ndajmë këtë çmim me organizatën “Bimë për Planetin” që ka mbjellë miliona pemë. Siç e dini, vetëm këtë vit 1.3 milionë hektarë pyje u dogjën nga zjarret në Greqi ”.

Së fundi, ai theksoi se “sot më shumë se kurrë, ne kemi nevojë për një kornizë të re ndërkombëtare të balancuar që synon promovimin e paqes përmes iniciativave në të gjitha nivelet që kam përmendur.”

Burimi :newsbomb.gr
Këtë e pëlqejnë %d blogues: