Daily Telegrap: Gjermania po kërcënon euron

Rajoni

gjermania-suficitiRekord të ri vazhdon të regjistrojë  një suficit tregtar në Gjermanië, që është kërcënimi më i madh për euron se sa Greqia, shkruan gazeta britanike Daily Telegraph, nga Ambrose Evans – Pritchard. Sipas parashikimit të Komisionit Evropian, publikuar dje, suficiti i llogarisë korente I gjermanisë (Ed. Diferenca ndërmjet eksporteve të mallrave dhe shërbimeve minus importet e mallrave dhe shërbimeve në vend) pritet për të thyer të gjitha rekordet e mëparshme të këtij viti që arrijnë në 7.9% të GDP-së dhe do të arrijë 7.7% të PBB-së në vitin 2016.

Sipas parashikimit të pranverës të Komisionit Evropian, njoftoi dje, suficiti i llogarisë korente gjerman (Ed. Diferenca ndërmjet eksporteve të mallrave dhe shërbimeve minus importet e mallrave dhe shërbimeve në vend) pritet për të thyer të gjitha rekordet e mëparshme të këtij viti që arrijnë në 7.9% të GDP-së dhe do të arrijë 7.7% të PBB-së në vitin 2016. të garanci të paqarta se teprica gjerman do të zvogëlohet me kalimin e kohës provuar vë në dukje edhe një herë të poshtër Pitchard .

Ai shtoi se Gjermania është aktualisht vendi që thyen këto rregulla më shumë në stabilitetin e eurozonës. Nëse zbatohet ligji në fuqi të traktatit të BE-së, Gjermania do të përballet me sanksione. Brukseli ka kërkuar Gjermaninë për “të bërë detyrat e shtëpisë saj”, një vit më parë, por nuk pranoi për të ndërmarrë veprime kundër tij. Ne do të shohim nëse Komisioni nën drejtimin e Jean-Claude Juncker do të trajtojë më mirë këtë çështje në këtë kohë. Nëse jo, skeptikët kanë të drejtë të konkludojmë se vendet e mëdha luajnë sipas rregullave të tyre në Evropë dhe se Gjermania nuk mund të injorojë të gjitha rregullat. Këtë vit do të jetë i pesti vit radhazi që suficiti gjerman është formuar mbi 6% të GDP-së. Procesi i disbalancave makroekonomike të BE-së, parashikon për hyrjen e ndëshkimeve ligjore, nëse deficiti tejkalon 6% të PBB-së për tre vjet rresht, përveç nëse ekziston një arsye e qartë për të mos e bëjnë këtë. “Ka disa faktorë lehtësues në këtë rast. Teprica gjermane nuk ka rezultuar nga një goditje të vetme.

Teprica mbetet e madhe, edhe është përshtatur për çmime më të ulët për energjinë e importuar.  Bëhet fjalë për një vit abuzimi strukturore që e bën bashkimi monetar të paoperueshëm me kalimin e kohës, dhe sigurisht që është më e rrezikshme për unitetin eurozonës nga çdo gjë mund të bëhet në Greqi “, thotë Pitchard.

“Gjermania duhet të dënohet”, tha Simon Tilford nga Qendra për Reformën Europiane, duke shtuar: “teprica duhet të trajtohet në të njëjtën mënyrë si trajtohen paraprakisht deficitet e vendeve të Jugut, si një kërcënim të krahasueshme për stabilitetin e eurozona. Ajo që është shumë shqetësuese është se suficiti (Gjermani) duhet të reduktohet natyrisht me shpejtësi në këtë fazë të ciklit ekonomik. “Shkalla e papunësisë Gjermanisë u transferua në 4.7%, më e ulëta që prej ribashkimit. Për këtë arsye ajo duhet të jetë një rritje të madhe në konsum. Kjo nuk ndodh sepse nuk është penguar mekanizmin balancues.

“Ajo që del është se ONE është i dënuar nga kriza në krizë, madje edhe kur të rimëkëmbet ekonomia. Çdo shërim në Evropën Jugore do të çojë në të njëjtën pabarazitë e tregtisë akumulim brenda në ONE ,” përfundon  Simon Tilford.