“Këmbanat” e BE-së për të drejtat e imigrantëve

Bota

fronteks focus 1

Ndodhi dhe kjo! Thirrje për “respekt të madh” nga ana forcave të ruajtjes së kufirit Frontex. Forca  Evropiane e rujtjes së kufijve, Frontex, duhet të bëjë përpjekje më të mëdha për të siguruar “respekt më të madh për të drejtat themelore të emigrantëve”, tha sot avokatja për çështjet e migracionit Evropian znj.  Emily ORaili, ndërsa Bashkimi Evropian, në një kohë që përballet me rritjen e flukseve migratore në Mesdhe. Midis 2006 dhe 2015, Frontex, e cila koordinon për të zbatuar riatdhesimin, në dispozicion të 267 kompanive të tilla duke u fokusuar 13,000 emigrantë. Pas mbarimit të verifikimt të nisur në tetor 2014, znj. Emily ORaili “uron Frontex për punën e deritashme”, sipas të një deklarate të shërbimit. Por, thekson se “është e mundur të bëhet më shumë për të siguruar respekt më të madh për të drejtat themelore të emigrantëve”, kundër të cilit është aplikuar masa e dëbimit.fronteks focus -2

Ky vëzhgim i saj përkon me vendosmërinë e Bashkimit Evropian për të forcuar operacionet e saj në riatdhesimin e personave që hyjnë në mënyrë të paligjshme në territorin e saj. “Në këtë kontekst, ne duhet të bëjmë gjithçka që mundemi për të siguruar respektimin e dinjitetit njerëzor të personave të riatdhesuar”, këmbëngul ajo. Gjithashtu Emily ORaili thekson pakënaqësinë e saj për faktin se Frontex refuzon të krijojë mekanizmin e vet për ankesat e emigrantëve, dhe kërkon një shërbim “për  shtetet anëtare të BE të përmirësojnë mekanizmin e tyre në drejtim të kërkesve të emigrantëve. ”

Bën thirrje edhe për familjet me gratë shtatzëna dhe fëmijët që të kenë hapësira të veçanta se të tjerët për të kthyer prapa me aeroplanë. Ajo gjithashtu propozon ndryshime në kodin e FRONTEX-së të sjelljes, veçanërisht në përdorimin e masave kufizuese dhe garanton se “shërbimet mjekësore për emigrantët do të jenë në kohë.”

fronteks focus -3Frontex ka theksuar se “tre pasqyrat e krizës” gjatë këtyre kthimin me forcë, duke theksuar se çdo shtet anëtar që merr pjesë në një proces të evakuimit është përgjegjës për të kthyerit veta e tij të ekipit. Emily ORaili Evr, ka cituar edhe probleme praktike që dalin nga dimensioni i rregulloreve kombëtare mbi përdorimin e masave shtrënguese.”Midis 2010 dhe 2012, 1.5 milion urdhrat dëbimit janë lëshuar në BE. Vetëm një e treta e atyre personave që në fund të fundit lënë territorin evropian, në përputhje me dokumentin e brendshëm evropian që është publikuar nga OJQ Statewatch.