DW: 68 miliardë euro i kushtoi Gjermanise kriza globale

1011

Kriza globale financiare ka detyruar taksapaguesit gjermanë të vënë dorën e tyre në xhep akoma me thellë. Deri në fund të vitit 2017 kostoja publike arriti në 59 miliardë euro.

Llogaritjet e reja arrijnë në më shumë se 68 miliardë euro. “Kriza bankare në Gjermani nuk ka kaluar,” thotë Gerhard Sik, një ekspert i Partisë së Gjelbër për çështjet financiare.

Gjetjet erdhën nga qeveria gjermane pas një pyetjeje nga Partia e Gjelbër në Parlament. Dhjetë vjet pas shpërthimit të krizës globale financiare, qeveritë federale, shtetërore dhe lokale janë për shpëtimin e bankave vendase

“Raporti është katastrofik,” thotë Sik.

Për herë të parë bëhet e qartë se sa e rëndë është çmimi që qytetari gjerman duhet të paguajë”.  Shpenzimet e shpëtimit gjithashtu shtojnë kostot indirekte të krizës bankare, përkatësisht shkurtimet dhe paketat e shpëtimit, kredinë në euro, zero normat e interesit dhe rritjen e qirasë. Të dhënat e reja për ndihmën bankare përfshijnë të dhëna “eksplozive”, pas asaj që Ministri gjerman i Financave Olaf Solts  kohët e fundit tha për nevojën që bankat e mëdha gjermane të financojnë eksportet jashtë vendit.

Ekonomia po tregon suficite të mëdha tregtare.

Në vend që të nxjerrin mësime nga kriza financiare, shitjet janë të humbura në mendimet për bankat e mëdha”, thotë Anëtari i Gjelbër i cili kritikon qeverinë gjermane për fshehjen e shumë informacioneve në raportet 42 faqesh me shenja të pafund pa detaje dhe pa treguar koston totale kriza financiare. Kriza filloi në SHBA, prandaj duhet të zgjidhet atje,” pat theksuar kohe me pare ministri i financave Peer Steinbruck, diten e dytë nga rënia e Lehman Brothers.
Këtë e pëlqejnë %d blogues: