Franca: Intelektualë dhe artistë në favor të pritjes së emigrantëve

614

Rreth 150 intelektualë dhe artistë po nënshkruajnë një “manifest për pritjen e emigrantëve“, duke mohuar çdo “prapambetje” të perceptimeve të së drejtës ekstreme, në një kohë kur debati mbi emigrantin arrin kulmin në Evropë.

“Epoka e kthimit të kokës së turkut” shkruan në këtë artikull, të botuar nga mediat Regards, Politis dhe Mediapart, një ditë pas psikodramës së re evropiane për të gjetur një port ku 58 emigrantët që hipin në anijen Aquarius . Anija më në fund do të jetë ankoruese në Maltë, pasi katër vende kanë pranuar t’i marrin këta njerëz.

Teksti është nënshkruar nga shkrimtarët Ani Erno dhe Patrik Samuazo, aktivist dhe prezantues Yasin Belatar, komediani Giyom Meris, aktoret Romain Borzèze dhe Zsian Balasco dhe ekonomisti Tomas Piket. Deri në mesditën e sotme ai kishte mbledhur 3,000 nënshkrime përmes faqes së internetit change.org.

 “Është një iluzion të besojmë se ne do të jemi në gjendje të kufizojmë dhe përkundrazi të parandalojmë rrjedhat emigratore”, paralajmërojnë nënshkruesit, duke mbështetur lëvizjen e lirë të personave.

“Në dekadat e ardhshme, migrimet, vullnetare apo të detyruara, do të intensifikohen” dhe “refugjatët, të nxitur nga luftërat dhe fatkeqësitë klimatike, do të jenë shumë më tepër. Çfarë bëjmë ne? A do të vazhdojmë të mbyllim kufijtë dhe të lëmë më të varfërit për të akomoduar akoma me shume se të varfërit? Kjo është moralisht e pahijshme dhe e një llogjikë budallai. Ne nuk do të bëjmë kompromis me vlerat e së djathtës ekstreme, të cilat shpesh janë adoptuar nga e djathta dhe provokojnë edhe një pjesë të së majtës. Nuk janë punëtorët emigrantë që rendojne ne kostot e pagave, por sundimi gjithnjë e më universal i konkurrencës, efikasitetit dhe pasigurisë në punë”, përfundon teksti i nënshkruar deri tani nga artistat francezë..
Këtë e pëlqejnë %d blogues: