Eurostat: Bien ndjeshëm kërkesat e emigrantëve për azil në BE

381

Numri i kërkesave për azil për herë të parë në Bashkimin Evropian ka rënë në 580,845, ka raportuar Eurostat. Në kulmin e lëvizjeve të emigrantëve në Evropë në vitin 2015, kërkesat për azil tejkaluan 1.2 milion. Shtetet e Bashkimit Europian kanë marrë 580,845 aplikime për azil për herë të parë në vitin 2018, rreth gjysma e numrit të marrë gjatë krizës së migrantëve 2015, njoftoi agjensia e statistikave e BE të enjten.

Shifra e 2018 shënon një rënie prej 11 përqind nga 2017.

Numri i aplikimeve për azil në pritje në BE arriti në 878,600 në fund të vitit 2018, duke zbritur pak nga 927,000 një vit më parë.

Të dhënat konfirmojnë një prirje rënëse të njerëzve që hyjnë në BE përmes kalimeve të parregullta. Agjencia e kufirit të BE-së dhe agjencisë së mbrojtjes bregdetare Frontex vlerësoi se rreth 150,000 njerëz e bënë këtë lloj udhëtimi në 2018, numri më i vogël në pesë vjet. Numri i aplikimeve për azil u rrit në mënyrë drastike në vitin 2015 dhe 2016, kur konfliktet në Siri dhe në vendet e Lindjes së Mesme u përshkallëzuan dhe shkaktuan qindra mijëra njerëz që të iknin. Në kulmin e lëvizjeve të migrantëve, numri i azilkërkuesve të parë për herë të parë në BE tejkalonte 1.2 milion. Ishte më i madhi në Europë në migracionin që nga Lufta e Dytë Botërore.

Vendet e origjinës për azilkërkuesit për herë të parë në BE në 2018 ishin:

Siri me 80.920 aplikime

Afganistan 40,990 aplikacione

(Burimi: infoimigrants)