Gazeta gjermane Die Zeit: “Cipras është një sukses për grekët”

564

 “Si u shndërrua Alexis Tsipras, i cili u festua nga grekët dhe kishte frikë pjesa tjetër e Evropës, si u zhvillua kreu Tsipras, të cilin qeveritë e Evropës e vlerësojnë dhe që shumë grekë tani duan të votojnë?”

Nën titullin “Është ende një sukses për grekët,” shkruan gazeta e Hamburgut Die Zeit, ndër të tjera shkruan: “Greqia ka përfunduar programin e ndërprerjes dhe është kryesisht i lirë nga kreditorët

Shumë politikanë evropianë e lavdërojnë Alexis Tsiprasin dhe madje i japin atij një dallim. Megjithatë, grekët ndoshta do të votojnë kundër kryeministrit 44-vjeçar. Alexis Tsipras dhe Syriza bien ndesh me demokracinë e re konservatore-liberale.

Në një deklaratë drejtuar Zeit në prag të një takimi parazgjedhor, Z. Tsipras tha: “Ne do të arrijmë të përmbysim.” Megjithatë, me sa duket se do humbas nga Kyriakos Mitsotakis, një ish-bankier jo-karizmat dhe djalë i një dinastie.

“Si u shndërrua Alexis Tsipras, të cilin grekët festonin dhe frikësoheshin nga pjesa tjetër e Evropës, evoluar drejt kreut Tsipras, të cilin qeveritë e Evropës e vlerësojnë dhe të cilën shumë grekë tani duan të votojnë kundër?

Përgjigjja lidhet me dy vendime kyçe të mandatit të tij: një traktat paqeje dhe një premtim të pasuksesshëm “, shkruan gazeta në hollësi, si në nënshkrimin e memorandumit të tretë dhe Marrëveshjes së Prespës dhe reagimet që shkaktoi kjo në brendësi. Nga pjesa tjetër e Evropës, nga ana tjetër, siç u tha, Tsipras u vlerësua. Në këtë pikë, Die Zeit madje pret një deklaratë nga ish ministri i financave dhe kryetari i tanishëm i parlamentit gjerman, Wolfgang Schäuble, i cili po thur lavdërimin Kryeministrit grek.

Fakti që Alexis Tsipras zgjidhi marrëdhëniet me Maqedoninë veriore është një performancë e mrekullueshme e një udhëheqësi, aq më pak ai e ka bërë atë kundër rezistencës së brendshme politike“.

“[…] Në verën e vitit 2018, Tsipras njoftoi me krenari nga Zappeio se Greqia u lirua nga programi i shkurtimeve dhe se mund të vendoste përsëri në mënyrë autonome për buxhetin e saj. Ai vazhdoi me privatizimin, rriti taksimin e klasës së mesme dhe arriti një tepricë primare. Ai gjithashtu arriti të kthejë vendin e tij në tregjet financiare, duke e liruar atë nga ndërhyrjet e jashtme. Megjithatë, çmimi është shumë i lartë. Gjatë programeve të shkurtimeve shumëvjeçare, Greqia humbi një të katërtën e PBB-së së saj, klasa e mesme çoi në varfëri, ndërsa 500,000 të rinj kryesisht braktisën vendin. Kjo është arsyeja nuk funksionoi premtimi i SYRIZA-s për shpëtimin social, megjithëse Tsipras e rinovon atë në fushatën zgjedhore. Shumë grekë kthejnë shpinën. Për shkak se ata nuk besojnë më, dhe për shkak se nuk kanë aspak shpresa të tjera. “
Këtë e pëlqejnë %d blogues: