14,300 fëmijë refugjatësh të pashoqëruar në Itali

734

Ka më shumë se 14,300 emigrantë të mitur të pashoqëruar që përfaqësojnë së paku 40 kombësi të ndryshme të regjistruara aktualisht në sistemin e pritjes së emigrantëve italianë. Këta fëmijë dhe adoleshentë erdhën në Itali vetë, pa asnjë të rritur që i shoqëronte, dhe për këtë arsye ishin lehtësisht të ekspozuar ndaj rreziqeve të shfrytëzimit dhe dhunës.

Drejtori i Programit Save the Children të Italisë Raffaela Milano tha se një nga aspektet më pozitive të kalimit të ligjit Zampa është “entuziazmi dhe pjesëmarrja e kaq shumë qytetarëve”. Ajo shtoi megjithatë se zbatimi i masës së re “po bën përparim të pangopur” në mbarë vendin, me “praktika jo uniforme dhe burokraci burokratike”.

Regjistrimi i sistemit shëndetësor i është mohuar fëmijëve

Milano tha se regjistrimi në sistemin kombëtar të kujdesit shëndetësor të vendit është “shumë shpesh” i mohuar fëmijëve para se të marrin një leje qëndrimi, të cilën ajo tha se krijon “pasoja shumë serioze në aspektin e ndihmës shëndetësore”. Ajo tha se procesi i thjeshtuar për marrjen e një leje qëndrimi për fëmijët ende nuk është zbatuar në Palermo, Milano, Trapani dhe Romë. “Prandaj është urgjente dhe e domosdoshme që dispozitat e ligjit të zbatohen në të gjithë vendin”, tha ajo.

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: