Greqi / Britma dëshpërimi i një të burgosuri : Ndjehemi se po vdesim…

242

Njeriu ndërtoi burgjet për njeriun, që për nga ekzistenca ka ligjet dhe kanunet e tij.
Por…Edhe jeta e nje te denuari nuk ka më pak vlera se ndokush tjeter, pasi për shkelje te ligjit ai po vuan dënimin qe kur të dalë të jetë i denjë për shoqërinë, por kjo nuk do të thotë qe ai të mos te kete te drejtat e tij sipas ligjit.
Në burgjet e Greqisë vuajnë dënimin 2600 shqiptarë, ku deri më sot shteti shqiptar nuk ka parë të shohë se çbëhet me ta në një kohë kur COVID-19 ka tmeruar mbarë njerëzimin.
Por..
Ka një klithmë dëshpërimi del përsëri nga qelitë e burgjeve. Një i burgosur nga burgu i Larisës me dëshpërim ngreh problemet që sipas tij egzistojnë në qelitë e burgut, duke përcjellë situatën :

Pavarësisht njoftimeve, asnjëherë nuk ka pasur dezinfektim dhe burgu është në gjendjen që ishte. Pastruesi ku jam brenda, ka kërkuar në mënyrë të përsëritur që t’i jepet klorin për të dezinfektuar çdo gjë që mund të ketë në zonë, gjë që u bë pas një presioni të madh. Sigurisht që ata nuk sollën ndonjë dezinfektues, pavarësisht mbipopullimit që tashmë ekziston. Pastrimet e vetme janë ato që ne bëjmë vetë. Ata nuk kanë shpërndarë maska dhe doreza, as për ne, as për zyrtarët e burgut që u detyruan të blinin vetëm disa. Me pak fjalë, ata e lënë çdo gardian të ketë një zgjedhje nëse duhet të jetë i kujdesshëm apo jo, dhe një nga rastet e marrjes së virusit në burg do të ishte përmes një roje burgu.

Këtu ka njerëz në grupet e cenueshme, të varur nga droga me sistem imuniteti të ulët, të burgosur me probleme të zemrës dhe të tjerë me sëmundje kronike, si dhe të moshuar. Nuk ka asnjë dispozitë për të gjithë ata që i përkasin këtyre grupeve të cenueshme. Ne u informuam vetëm se ata kishin bërë një zonë të veçantë karantine të përbërë nga 20 shtretër, dhe atje ata do të transportonin këdo me simptoma të dyshuara, me rrezikun që dikush me grip të thjeshtë të gjendet pranë dikujt pozitiv për Covid 19.
736 të burgosur ndodhen në burgjet e Larisës dhe burgu përbëhet kryesisht nga qeli shumë të vogla me 8 deri në 10 persona. Në asnjë rast nuk mund të vëzhgojmë masën e distancës. Mjeku nuk na viziton, ne nuk kemi pasur asnjë provë apo kalori, dhe natyrisht nuk kemi pasur asnjë informacion zyrtar nga administrata e burgut as për virusin, as për çfarë duhet të bëjmë“, përfundon ai.