Greqia vendos pengesa të reja për marrjen e shtetësisë

Emigracioni Greqi

Një tjetër pengesë për marrjen e nënshtetësisë greke është edhe shumë-projektimi i Ministrisë së Brendshme, pas kriterit – prerës i kritereve të integrimit ekonomik, i rikthyer nga ministri Makis Voridis, sapo mori detyrën e ministrit, ndërkohë që përmirësimet legjislative të projektligji ishin fshirë disa muaj më parë.

Pra është ky minister që fshirë projektligjet e mëparshme për përmisimet duke venë në praktikë pengesat, duke ditur që në provimet e fundit 50.2 % nuk munden te kalonin atë pasi pyetjet ishin te veshtira, aq sa u desh edhe ndërhyrja e Avokatit te Popullit te Greqisë

Neni 5 i amendamentit të shtuar në projektligj parashikon se procesi i aplikimit të natyralizimit dhe aplikimit për shtetësi për shkak të studimit pezullohet, nëse i huaji është ndjekur penalisht për një vepër të dënueshme me më shumë se një vit ose për vepra të tjera që përbëjnë pengesë, natyralizim në rast të bindjes. Aplikimet për të mitur gjithashtu pezullohen nëse ndiqen penalisht për vepra të dënueshme me paraburgim në burgjet e të miturve.

Ministri Voridis, deri vonë një bashkëpunëtor i partisë së ekstremit të djathtë të Leppen në Francë, nguliti vulën e racizmit në Kodin e Shtetësisë Greke, duke privuar efektivisht të interesuarit për të marrë nënshtetësinë dhe duke ngrirë procesin për vite me radhë përpara se t’i ndëshkonte, fajin apo pafajësinë e tyre. përmes ndjekjes penale.

Gjatë viteve të qeverisë Mitsotakis, qasja në shtetësi ka të bëjë me njerëz që do të kenë fatin të mos akuzohen për një krim dhe do të kenë njohuri të sofistikuara, kritere parash dhe të ardhurash që nuk mund të justifikohen nga shumë grekë.

Amendamenti për shtetësinë “vjen për të intensifikuar uljen e të drejtës së aksesit për natyralizim të personave që kanë jetuar dhe punuar për dekada në vend.

“Është absurde të refuzosh njerëzit pa prezumimin e pafajësisë, është e papranueshme për kulturën tonë juridike”, theksoi në Parlament George Psychogios, duke deklaruar se SYRIZA po voton kundër dispozitës.