Greqi: Shqipëria sot po zbaton politikën e Enver Hoxhës ndaj helenizmit në Himarë

429

Media greke: Shqipëria sot po zbaton politikën e Enver Hoxhes ndaj helenizmit në Himarë

Shqipëria, duke aplikuar sot politikën e Enver Hoxhës, nuk e njeh helenizmin e Himarës si një Pakicë Kombëtare. Ajo madje nuk njeh një pjesë të të drejtave të njohura nga qeveria e Kosovës dhe kushtetuta në komunitetin serb që tani jeton në jug të Kosovës. Sidoqoftë, raporti i fundit i katapultimit nga Organizata për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë për parodinë e zgjedhjeve të orkestruar nga Kryeministri Edi Rama përmend në mënyrë të qartë pakicën Kombëtare Greke, siç është raporti i vitit 2000.

Fanatizmi që karakterizoi veprimet e disa qeverive të Tiranës doli në dritë në vitin 2000 dhe sot ata kanë përkeqësuar mungesen e demokracisë në Shqipëri të quajtur Himara. Këto ndërhyrje, gjatë njëzet viteve të fundit, dhe në një masë më të vogël politika e Greqisë, e kanë sjellë Himmarrën në pararojë të përparësive të marrëdhënieve Greko-Shqiptare dhe marrëdhënieve të Shqipërisë me BE.

Një tipar i përjetshëm i politikës sonë ndaj Shqipërisë, me disa përjashtime të dukshme, ishte mungesa e stabilitetit dhe vazhdimësisë. Sjellja jonë qetësuese kishte të kundërtën e efektit të synuar.

Mesazhi për Tiranën ishte i qartë. Përmbajtja e Njoftimit për shtyp të 17 majit 2019, për të cilën po citoj:

“Kryetari i ND përsëriti interesin e tij të mprehtë dhe mbështetjen e tij të plotë për kërkesat e drejta të Grekëve. Ai e bëri të qartë edhe një herë se përparimi në marrëdhëniet dypalëshe Greko-Shqiptar dhe hapja e negociatave për pranimin e saj në BE varen drejtpërdrejt nga respektimi i të drejtave të pakicës kombëtare greke, dhe veçanërisht në mbrojtjen e të drejtave pronësore të anëtarëve të saj dhe BE. heqja e të ashtuquajturave “zona minoritare”. Këto janë gjithashtu angazhime të qarta të Shqipërisë ndaj BE-së “.

Kthim përfundimtar dhe regjistrim i pasurisë së përfituesve në Heimarra

Zbatimi i tyre brenda kornizës së institucioneve evropiane

Heqja me ligj e të ashtuquajturave Zonat e Pakicave

Angazhimi për zbatimin e Marrëveshjes Detare të vitit 2009

Ne nuk mund të mbështetemi vetëm në kursin e pranimit të Shqipërisë pa njëkohësisht të jemi gati për të marrë masa administrative kombëtare. Një masë efektive është marrja e masave administrative të Greqisë për politikanë dhe jo-persona të aparatit shtetëror shqiptar (nga Tirana në Himarë) të cilët vendosin dhe ekzekutojnë zhdukjen e Pakicës Kombëtare Greke.

Kursi Evropian i Shqipërisë me kalimin e kohës duhet të kalojë në mbrojtjen e të drejtave dhe pronave themelore të njeriut të anëtarëve të Minoritetit Kombëtar Helenik. Për fat të mirë, qeveria aktuale e Kryeministrit Kyriakos Mitsotakis ka adoptuar këtë pozicion të qartë dhe vendimtar. Ai e kujtoi dukshëm atë në Ekspozitën Ndërkombëtare të Selanikut.

Prandaj, me një rezervë të madhe, Kryeministri do të përballet me “garancitë” e herëpashershme që homologu i tij shqiptar në New York është gati t’i japë. Aktet duhen, jo fjalët.