Greqia: Fund azilit, 95% e kërkesave të refugjatëve u refuzuan

313

95% e kërkesave për azil u refuzuan në shkallë të dytë, raporton gazeta prestigjioze greke Thema

Në të njëjtën kohë, shifrat zyrtare të publikuara nga gazeta  zbulojnë se midis 16 dhjetorit 2019 dhe 19 janarit 2020, dy nga tre kërkesat për azil u refuzuan.

Në janar të këtij viti, komisionet e apelit që vendosnin për azil kundërshtuan 95% të çështjeve të shqyrtuara. Këto shifra janë shembulli i parë që legjislacioni i ri për të trajtuar flukset migratore duket se po funksionon, transmenton gazeta “Thema”.

Ligji i ri që parashikon përpunimin më të shpejtë të kërkesave për azil hyri në fuqi më 1 Janar 2020. Statistikat më të fundit në dispozicion për numrin e aplikacioneve të miratuara kanë të bëjnë me periudhën nga 16 Dhjetori 2019 deri më 19 Janar 2020. Gjatë kësaj periudhe, në shkallë të parë u përpunuan gjithsej 3,185 aplikime, dhe deri në dhjetor rreth 1,700 aplikime u përpunuan mesatarisht çdo muaj.

Vendimi i komisionit të shkallës së parë të azilit ishte pozitiv për 1,071 raste, u hodh poshtë për 1,082 aplikime, në 900 raste procedura u pezullua (për ndonjë arsye administrative, sepse aplikantët nuk dhanë asnjë nga dokumentet e kërkuara ose sepse nuk morën pjesë në intervistën e detyrueshme), ndërsa në Në 132 raste, azilkërkuesit kanë dhënë dorëheqjen dhe nuk kanë më të drejtë të qëndrojnë në Greqi.

Sipas të dhënave më të fundit në dispozicion për ekzaminimin e kërkesave për azil nga komitetet e apelit në janar 2020, 1,802 aplikacione u refuzuan nga gjithsej 1.881 raste të shqyrtuara. Kjo do të thotë se 95% e aplikantëve nuk kishin të drejtë azili.

Sipas të dhënave zyrtare, në dhjetor 2019 gjithsej 7.623 kërkesa për azil (shkalla e parë) u paraqitën pranë Ministrisë së Emigracionit. Në janar të vitit 2020, kishte 5,700 kërkesa për azil, gjithashtu për herë të parë, nga emigrantët që mbërritën në Greqi.