Greqia i pergjigjet Turqise: Të përqëndrohet ne shtëpinë e saj dhe punët e saj të brendshme serioze .

991

Ministria e jashtme ka bërë një reagim kategorik ndaj njoftimit të Ministrisë së Jashtme turke për miratimin e fundit të projekt-ligjit të Sheriatit nga parlamenti grek.

Duke i bere të qartë se kjo është një “çështje e brendshme e Greqisë” se legjislacioni për pakicën muslimane, si dhe duke i bërë thirrje “Turqia të përqëndrohet shtëpinë e saj dhe punët e saj të brendshme serioze” . Njoftimi thekson se miratimi i projekt-ligjit mbi Sheriatit nga Parlamenti grek përbën një “hap historik”, i cili “rrit drejtësisë dhe barazisë para ligjit për të gjithë grekët dhe të gjithë grekët”, “përmirësimin e cilësisë së jetës të të gjithë anëtarëve të komunitetit “Si është një rregullore që forcon statusin e garancive ligjore dhe lirive individuale”.

Së fundi, ai vë në dukje se “si një anëtar i BE-së Greqia ka lidhur vullnetarisht nga kushtet specifike, të tilla si Konventa Evropiane për të Drejtat e Njeriut.”

Turqia: Ne po shohim me vështirësi lëvizjet e Greqisë.

Më parë, Ministria e Jashtme turke kishte lëshuar një deklaratë në të cilën fliste për “një pakicë turke në Trakën Perëndimore”.

Në mënyrë të veçantë, ndër të tjera ne njoftim thuhej: “Parlamenti grek më 9 janar pranoi një ligj që lejon zbatimin e ligjit civil në një çështje që ka shkaktuar mosmarrëveshje mes palëve, duke paraqitur përdorimin si opsionale të ligjit islam mbi pakicës turke ne Thraki . Autoritetet e Greqisë, ashtu siç bënë në çështje të tjera që kanë të bëjnë me detyrat e myftive të zgjedhur, nuk u këshillua me të myftive të zgjedhur as për këtë punë legjislative. Ne jemi të pikëlluar nga fakti se Greqia kohët e fundit ka rritur presionet e saj kundër muftisave të zgjedhura përmes hetimeve penale”.

 

 

 

 

 

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: