Harroheni Shqipërini që dini. DW: Mund të bëhet një vend masiv i refugjatëve të Evropës

304

Harroheni Shqipërinë që dini. Me këtë qeveri së shpejti vendi ynë do ketë fatin e Greqisë, do të bëhet hambari i Evropës për refugjatët e mjerë.Prania e FRONTEX në Shqipëri nuk është një rastësi por një planifikim i bërë muaj më parë në mënyrë të fshehtë dhe aspak transparent. Skenarë të mundshëm të kësaj natyre parapërgatiten dhe më vonë vihen në zbatim. Por…

Është agjensia DW që që 11 muaj më parë që publikoi një skenar të frikshëm për popullin shqiptar, ku qeveria shqiptare përgatitet për ngritjen e qendrave më të mëdha në Evropë në “magazinimin” e refugjatëve të ardhur nga mbarë Evropa. Një publikim që u anashkalua  nga të gjithë si nga qeveria ashtu edhe nga opozita.

“Shqipëria ka eksperiencë në ngritjen e kampeve gjë që u pa në 1998-1999 kur priti popullin kosovar , si dhe më pas në vitin 2015 në kulmin e krizës së refugjatëve, Shqipëria ndërtoi kampet e refugjatëve, por ato kurrë nuk u përdorën”, citon DW, duke shtuar se një marrëveshje e mundshme do të shuante  polemikat e konservatorëve gjermanë të Kancelarit Merkel (CDU) dhe Kristian-Socialist (CSU) Ministri i Brendshëm Horst Zehefer.

Skenari se Shqipëria mund të behet vendi për regjistrimin dhe identifikimin masiv të refugjatëve, shkruan një artikull Deutsche Welle në faqen e internetit duke trajtuar lehtësitë dhe përfitimet politike të një zgjedhjeje të tillë.

Në mënyrë të veçantë, Deutsche Welle shkruan:

Shqipëria mund të bëhet një vend i regjistrimit të masës së refugjatëve dhe identifikimit, pasi ndodhet në Evropë, por jashtë BE-së. Frontex mund të shoqërojë anijet me refugjatë dhe emigrantë në Shqipëri. Një kthesë e artë për Kancelaren Merkel, si dhe për Ministrin e Brendshëm Bavarez Horst Zeehofer dhe shtetet anëtare të BE.

Është një hipotezë pune apo është diçka më shumë? Në Shqipëri mund të krijohet një ose më shumë qendra pritëse dhe pritëse për refugjatët dhe emigrantët. Propozimi duket se ka ardhur nga Presidenti i Këshillit Europian Donald Tusk dhe kancelari austriak Zephian Kurtz.

Duke folur për DW, zëdhënësi i qeverisë austriake Peter Lunski-Tifendal konfirmoi se bisedimet po mbahen me disa vende, përfshirë Shqipërinë. Nga ana e tij, Edri Fuga, kryeministri shqiptar, i tha DW se nuk kishte asnjë kërkesë apo bisedime.

Pse në Shqipëri?

Në Durrës ka mundësi për ngritjen e qendrave e pranimit dhe identifikimit të refugjatëve. Forcat e Frontex mund të shoqërojnë anijet e tyre me refugjatë dhe emigrantë për t’u regjistruar dhe për të vendosur nëse azilkërkuesit duhet të qëndrojnë apo jo.

Ana pozitive e “zgjidhjes shqiptare” është se Shqipëria nuk i përket BE-së. Rrjedhimisht, rregullat e BE si Schengen ose Rregullorja e Dublinit nuk zbatohen. Shqipëria, megjithatë, është anëtare e NATO-s dhe prandaj ka lidhje të ngushta me Perëndimin në çështjet e sigurisë.

Në të njëjtën kohë, Shqipëria ka përvojë në menaxhimin e krizave të refugjatëve. Në periudhën 1998-1999, gati një milion kosovarë u pranuan në territor, të cilët u detyruan të largoheshin nga Kosova në atë kohë. Përveç kësaj, në vitin 2015 në kulmin e krizës së refugjatëve, Shqipëria ndërtoi kampet e refugjatëve, por ato kurrë nuk u përdorën”, citon DW, duke shtuar se:

“Ndryshe nga vende të tjera, si Libia, Shqipëria është një vend i sigurt në pragun e BE dhe për shkak se dëshiron të bashkohet me BE-në, ajo synon të respektojë parimet themelore evropiane, siç janë të drejtat e njeriut.

Një marrëveshje e mundshme me Shqipërinë do të vononte polemikat e konservatorëve gjermanë të Kancelarit Merkel (CDU) dhe Kristian-Socialist (CSU) Ministri i Brendshëm Horst Zehefer. Zgjedhja e Shqipërisë do të kënaqte ministrin e brendshëm gjerman, i cili është në favor të qendrave të pritjes jashtë BE-së. Kreu i socialistëve të krishterë mund të korrin “zgjidhjen shqiptare” dhe ta shpengojë atë në zgjedhjet e ardhshme lokale në Bavari”. /DW/