12 shkencëtarë: “Ndaloni të mbillni terror për COVID-19”

589

Frika nga korona ka tendencën të mbizotërojë të gjithë botën, sepse brenda një kohe të shkurtër jeta në të gjithë botën do të ndryshojë befas dhe dramatikisht.

Pyetja kryesore që po përballet sot çdo njeri është: Sa serioz është ky virus? A është përgjigja e qeverisë në përpjesëtim me kërcënimin që paraqet virusi?

Disa sugjerojnë të heshtin çdo media që guxon të sfidojë zyrtarisht për hir të “shëndetit publik”.

Më poshtë janë pikëpamjet e 12 shkencëtarëve në fushën e mjekësisë të cilët nuk janë në “listat e pagave” të Big Pharma dhe janë të shqetësuar për përhapjen e informacionit nga media të korporatave të financuar nga Big Pharma.

Dr. Sucharit Bhakdi: Mikrobiolog. Ai ishte profesor në Universitetin Johannes Gutenberg në Mainz dhe drejtues i Institutit të Mikrobiologjisë Mjekësore dhe Higjenës. Ai është një nga studiuesit më të famshëm në Gjermani.

“Kemi frikë se 1 milion infeksione me virusin e ri do të çojnë në 30 vdekje në ditë gjatë 100 ditëve të ardhshme. Por ne nuk e kuptojmë që 20, 30, 40 ose 100 pacientë pozitivë për koronën “normale” tashmë vdesin çdo ditë. Masat qeveritare kundër COVID-19 janë groteske, në rënie.

Ndikimi shkatërrues në ekonominë globale kërcënon ekzistencën e njerëzve të panumërt. Pasojat për kujdesin mjekësor janë të thella.

Shërbimet tashmë janë ulur për pacientët në nevojë, një numër operacionesh janë duke u zvogëluar, dhe stafi i spitalit është duke u zvogëluar. E gjithë kjo do të prekë thellësisht tërë shoqërinë tonë. Të gjitha këto masa çojnë në vetë-shkatërrim dhe vetëvrasje kolektive bazuar në një fantazmë ”.

Dr. Wolfgang Wodarg: Mjek gjerman, pnevmonologos. Politikan dhe ish-President i Asamblesë Parlamentare të Këshillit të Evropës. Në vitin 2009, ai bëri thirrje për një hetim mbi konfliktin e interesit në përgjigjen e BE ndaj pandemisë së gripit të derrit. “Politikanët udhëzohen nga shkencëtarët, për të cilët gjëja më e rëndësishme është të nxjerrin para për institucionet e tyre. Shkencëtarët të cilët thjesht ndjekin trendin mbizotërues dhe duan të marrin pjesën e tyre …

Si rezultat, atyre tani u mungon një mënyrë racionale për t’iu qasur situatave. Ne duhet t’i bëjmë atyre pyetje kryesore, të tilla si “Si e kuptove se virusi është i rrezikshëm?”, “Si ishte virusi më parë?”, “A nuk kemi të njëjtën gjë vitin e kaluar?”, “A është diçka e re?” Kjo është ajo që mungon “.

Dr. JOEL KETTNER: Profesor i Shëndetit në Komunitet dhe Kirurgjisë në Universitetin Manitoba, ish-Shef i Shëndetit Publik në Provincën Manitoba dhe Drejtor Mjekësor i Qendrës Ndërkombëtare për Infeksione.

“Unë kurrë nuk kam parë diçka si kjo që po ndodh sot. Nuk po flas për pandeminë, sepse kam parë 30 prej tyre, një çdo vit, të quajtura epidemi të gripit. Për viruset e tjerë që shkaktojnë sëmundje të frymëmarrjes, jo gjithmonë dimë se cilat janë ato. Por unë kurrë nuk kam parë një reagim të tillë dhe jam duke u përpjekur të kuptoj pse …

Unë jam i shqetësuar për mesazhin që u dërgohet njerëzve: nga frika se mos të kontaktoni, të gjendeni në të njëjtin vend dhe të takoni njerëz të tjerë, ose nga frika se mos i merrni duart në një shtrëngim duarsh. Jam i shqetësuar për pasojat e shumta, të shumta që lidhen me këtë…

Në Provincën Hubei të Kinës, ku ndodhën më shumë vdekje dhe lëndime, numri aktual i rasteve të raportuara është 1 në 1.000 dhe numri aktual i vdekjeve të raportuara është 1 në 20,000. Kështu që mbase kjo do të ndihmojë në rregullimin e gjërave…”

Dr. IOANNIS IOANNIDIS: Profesor i Kërkimit dhe Shëndetit Politik dhe Shkencës së të Dhënave Biomjekësore, në Shkollën e Mjekësisë në Universitetin Stanford. Profesor i Statistikave në Shkollën e Shkencave Humane, në të njëjtin universitet.

Drejtori i Qendrës së Hulumtimit të Parandalimit Stanford dhe bashkëdrejtori i Qendrës së Inovacionit Meta-Research (METRICS). Ai është Kryeredaktori i Inspektimit të Kërkimeve Klinike Evropiane.

Ai ka qenë President i Departamentit të Higjienës dhe Epidemiologjisë së Shkollës Mjekësore të Universitetit të Janinës dhe një Profesor i Asociuar në Shkollën Mjekësore të Universitetit të Tufts. Si mjek, shkencëtar dhe autor, ai ka kontribuar në Mjekësi dhe Epidemiologji bazuar në shkencën e të dhënave dhe hulumtimet klinike. Për më tepër, ai është një pionier në fushën e studimit pas studimit dhe ka vërtetuar se një pjesë e madhe e studimeve të botuara nuk i plotësojnë standardet shkencore.

Në mesin e pacientëve të ekzaminuar për SARS-CoV-2 janë në mënyrë disproporcionale shumë të cilët kishin simptoma të rënda dhe rezultat të dobët. Meqenëse shumica e sistemeve shëndetësore kanë mbulim të kufizuar të pacientëve, situata mund të përkeqësohet edhe në të ardhmen e afërt…

Rasti i vetëm kur u testua një popullatë e tërë e mbyllur ishte anija lundrimi Princesha Diamond, të gjithë pasagjerët e së cilës u vunë karantinë. Shkalla e vdekshmërisë në këtë rast ishte 1.0%. Dhe ishte një popullatë e moshuar në të cilën numri i vdekjeve nga Covid-19 është shumë më i lartë.

Mund të jetë shkalla e vdekshmërisë së Covid-19? Jo, thonë disa, duke treguar përqindjen e lartë të të moshuarve. Sidoqoftë, edhe disa nga të ashtuquajturat coronavirus, të cilat janë të buta ose të zakonshme dhe ne i kemi njohur ato për dekada, mund të kenë një shkallë vdekshmërie deri në 8% kur infektojnë të moshuarit në spitale. Nëse nuk do të dinim se kishte një virus të ri dhe nuk do të kishim testuar njerëz me teste PCR, numri i përgjithshëm i vdekjeve për shkak të një “sëmundje të ngjashme me gripin” nuk do të duket e pazakontë këtë vit. Më së shumti, mund të kemi vërejtur se gripi këtë sezon duket të jetë pak më i keq se mesatarja. A është kjo një fiasko e vazhdueshme?

Ndërsa pandemia e koronavirusit stabilizohet, marrim vendime pa pasur të dhëna të besueshme. (Stat News, 17 Mars 2020 )

Dr. YORAM LASS: Doktor, politikan izraelit dhe ish-Drejtor i Përgjithshëm i Ministrisë së Shëndetësisë. Ai ishte Zëvendës Dekan i Shkollës së Mjekësisë në Universitetin e Tel Aviv dhe në vitet 1980 prezantoi shfaqjen shkencore televizive Tatzpit.

“Italia është e njohur për sëmundshmërinë e saj të madhe në problemet e frymëmarrjes. Ka më shumë se tre herë më shumë pacientë me sëmundje të frymëmarrjes se çdo vend tjetër evropian. Në Shtetet e Bashkuara, rreth 40,000 njerëz vdesin nga çdo grip sezonal, dhe deri më tani (22/03/2020) 40-50 njerëz kanë vdekur nga coronavirus, shumica e tyre në një shtëpi pleqsh në Kirkland, Washington …

Në secilin vend, më shumë njerëz vdesin nga gripi sezonal në krahasim me ata që vdesin nga coronavirusi.

Ekziston një shembull shumë i mirë që të gjithë e harrojmë: gripi i derrit në vitin 2009. Ishte një virus që mbërriti në botë nga Meksika dhe deri më tani nuk ka vaksinë kundër tij. Por në atë kohë nuk kishte asnjë Facebook (ose ku mund të kishte qenë, ai ishte ende në fillimin e tij). Në të kundërt, coronavirusi i sotëm është një virus i marrëdhënieve me publikun. Kushdo që beson se qeveritë do të heqin qafe viruse, po bëjnë një gabim të madh “. (Intervistë në Globes, 22 Mars 2020)

Dr. PIETRO VERNAZZA: Mjek zviceran i specializuar në sëmundjet infektive në Spitalin Canton St. Gallen dhe Profesor i Shëndetit Politik.

Kemi të dhëna të besueshme nga Italia dhe një studim nga epidemiologët të botuar në revistën e njohur shkencore Science, e cila ekzaminoi përhapjen e virusit në Kinë dhe zbuloi se:

• Rreth 85% e të gjitha infeksioneve kanë ndodhur pa e vërejtur askënd infeksionin.

• 90% e të vdekurve janë vërtetuar se janë mbi 70 vjeç dhe 50% mbi 80 vjeç.

• Në Itali, 1 në 10 njerëz vdesin nga ata që diagnostikohen me Covid-19, që statistikisht nënkupton 1 në 1000 persona nga ata që kanë qenë të sëmurë. Humbja e çdo jete është tragjike, por shpesh – faktorë të tillë si viruset e gripit sezonal – prekin kryesisht personat që janë afër fundit të jetës së tyre.

• Nëse mbyllim shkollat, ne do t’i parandalojmë fëmijët të fitojnë imunitet shpejt.

• Ne duhet të integrojmë më mirë të dhënat shkencore në vendimet politike. (St. Galler Tagblatt, 22 Mars 2020)

Dr. FRANK ULRICH MONTGOMERI: Radiolog gjerman. Ish Presidenti i Shoqërisë Mjekësore Gjermane dhe Zëvendës President i Shoqërisë Mjekësore Botërore.

“Nuk jam një tifoz i “mbylljes”. Kushdo që imponon një masë të tillë duhet gjithashtu të na tregojë nëse, kur dhe si është shqiptuar në të kaluarën.

Meqenëse duhet të supozojmë se virusi do të jetë me ne për një kohë të gjatë, pyes veten se kur do të kthehemi në normalitet?

Nuk mund t’i mbani shkollat dhe qendrat e kujdesit ditor të mbyllur deri në fund të vitit dhe përveç kësaj, do t’ju duhet një kohë e gjatë që një ilaç ose vaksinë të jetë në dispozicion. Italia ka imponuar “bllokimin” dhe ka efektin e kundërt. Strukturat e trajtimit shpejt tejkaluan kufijtë e tyre, por nuk ngadalësuan përhapjen e virusit pas imponimit të “distancimit shoqëror” dhe “mbylljes”.(Inspektor i përgjithshëm mjekësor Anzeiger, 18 Mars 2020)

Dr. HENDRIK STREECK: Profesor gjerman i biologjisë. Drejtor i Institutit për Hulumtime dhe HIV, Universiteti i Bonit. Studiues HIV, epidemiolog dhe studiues klinik.

“Patogjeni i ri nuk është aq i rrezikshëm dhe, në fakt, është më pak i rrezikshëm se Sars-1. E veçanta e saj është se virusi Sars-CoV-2 riprodhon në rajonet e sipërme të sistemit të frymëmarrjes, në zonën e qafës, dhe është më ngjitës sepse “kërcen nga qafa në qafë”, pra të themi. Por kjo është gjithashtu një avantazh: Për shkak se Sars-1 riprodhon në traktin e poshtëm të frymëmarrjes, është aq ngjitës, por infekton mushkëritë, duke e bërë atë më të rrezikshëm.

Dr.YANIS ROUSSEL: Dr. Rousell dhe kolegët e tij, studiues të Institutit Hospitalo-universitaire pour Mediterranee Infection dhe Institut de Recherche pour le Dévelpement, Assistance Publique-Hôpitaux de Marseille, realizuan një studim (të vlerësuar nga bashkëmoshatarët) mbi vdekshmërinë e llogarisë Coronavirus për qeverinë franceze nën programin e Investimeve për Ardhmërinë:

Problemi me SARS-CoV-2 ka të ngjarë të mbivlerësohet, pasi 2.6 milion njerëz vdesin çdo vit nga infeksione të frymëmarrjes në krahasim me më pak se 4,000 vdekje për SARS-CoV-2 në vit, studimi është publikuar më 19/03/2020)…

• Ky studim ka krahasuar shkallën e vdekshmërisë së SARS-CoV-2 në vendet e OECD (1.3%) me shkallën e vdekshmërisë së koronave të zakonshme që gjenden te pacientët me AP-HM (0.8%) nga 1 janari 2013 në 2 Mars 2020 dhe çmimi P ishte 0.11 (nuk është domethënës) …

• Duhet të theksohet se studimet sistematike të coronavirusëve të tjerë kanë zbuluar që përqindja e bartësve asimptomatikë është e barabartë ose edhe më e lartë se përqindja e pacientëve simptomatikë.

• Të dhënat përkatëse për SARS-CoV-2 mund të jenë në dispozicion së shpejti, gjë që do të zvogëlojë më tej rrezikun relativ që lidhet me këtë patologji të veçantë.

  (“SARS-CoV-2: Frika kundër të dhënave”. / “SARS-CoV-2: frika kundrejt të dhënave”. Revista Ndërkombëtare e Agjentëve Antimikrobikë, 19 Mars 2020)

 

Dr. DAVID KATZ: Mjek amerikan. Themelues dhe drejtor i Qendrës për Kërkime dhe Parandalim në Universitetin Yale.

“Jam thellësisht i shqetësuar që pasojat sociale, ekonomike dhe publike të këtij kolapsi pothuajse të plotë të shkollave dhe bizneseve, dhe ndalimi i shoqërizimit, do të jetë afatgjatë dhe katastrofike, ndoshta më serioze se efektet e menjëhershme të vetë virusit. Tregu i aksioneve do të ngecë me kalimin e kohës, por shumë biznese nuk do të jenë në gjendje të rikuperohen. Papunësia, varfëria dhe dëshpërimi do të jenë problemet numër një të shëndetit publik “.

(A është lufta jonë kundër coronavirus më e keqe se sëmundja?”, New York Times, 20 Mars 2020)

Dr.MICHAEL OSTERHOLM: Profesor dhe Drejtor i Qendrës së Kërkimit dhe Sjelljes së Sëmundjeve Infektive në Universitetin e Minesota.

Konsideroni pasojat e çmontimit të zyrave, shkollave, sistemeve të transportit, restorante, hotele, dyqane, teatro, koncerte, ngjarje sportive dhe zona të tjera për një periudhë të pacaktuar kohe dhe duke detyruar të gjithë punonjësit të aplikojnë në fondin e papunësisë. Rezultati i mundshëm nuk do të ishte thjesht një telash, por një kolaps i plotë ekonomik me punë të panumërta të humbura përgjithmonë, shumë kohë para se të zhvillohet imuniteti natyror ose të vihet në dispozicion një vaksinë.

Me shumë mundësi, alternativa më e mirë do të ishte të vazhdoni të punësoni njerëz “me rrezik të ulët”, të cilët nuk kanë sëmundje serioze në mënyrë që të ruajnë funksionimin e sektorëve të rëndësishëm të ekonomisë dhe shoqërisë, dhe të këshillojnë individët me rrezik të lartë për të mbrojtur veten e tyre përmes distancimit fizik, gjë që do të rrisë aftësinë tonë në sektorin e kujdesit shëndetësor. Me këtë plan beteje, ne mund të ndërtonim gradualisht imunitetin, pa shkatërruar strukturën ekonomike mbi të cilën bazohet jeta jonë.

(“Ballafaqimi me realitetin e covid-19: Një ‘bllokim’ kombëtar nuk është kurë mjekim.” Washington Post, 21 Mars 2020)

Dr. PETER GOETZSCHE: Profesor i Dizajnit dhe Analizës së Kërkimeve Klinike në Universitetin e Kopenhagës. Themeluesi i Bashkëpunimit Mjekësor Cochrane. Ka shkruar disa libra mbi korrupsionin në mjekësi dhe fuqinë e kompanive të mëdha farmaceutike.

“Problemi ynë kryesor është se askush nuk do të përballet me probleme duke imponuar shumë masa drakoniane. Problemet do të zgjidhen vetëm nëse bëhen disa hapa. Por politikanët tanë dhe ata që punojnë për shëndetin publik bëjnë shumë më tepër nga sesa duhej. Asnjë masë e tillë drakoniane nuk është zbatuar ndonjëherë gjatë një pandemie gripi, madje as në vitin 2009, dhe, padyshim, nuk mund të zbatohen çdo dimër, sepse në dimër do të kemi dimra gjatë gjithë vitit diku në tokë dhe nuk mund të “mbyllim” tërë botën përgjithmonë.

Nëse epidemia bie shpejt, do të ketë një numër të madh njerëzish që e lavdërojnë atë. Dhe mund të jemi të sigurt se masat drakoniane do të zbatohen përsëri herën tjetër. Por mbani mend shaka për tigrat. – “Pse po fryn bririn?” (instrument muzikor me brirë që duket si një bri) – “Për t’i mbajtur larg tigrat”. – “Por nuk ka tigër këtu” – “Por atje ju shihni!”.

(“Corona: një Epidemi e panikut masiv”, postimi në blog post on Deadly Medicines , 21 Mars 2020)