Humbet ekstremi i djathtë në Austri

Rajoni

zgjedhjet ne austri -2

72- vjeçari i mbështetur nga të gjelbrit, ish-lider, profesor universitar, Alexander Van der Belen është fituesi i raundit të tanishëm përsëritës të zgjedhjeve presidenciale austriake, dhe për këtë arsye Presidenti i ri i Austrisë, që ka mbizotëruar të djathtës ekstreme, kandidatit Norbert Hofer, kreu i  Partisë e ekstremit të djathtë nacionalist i Lirë.

Sipas rezultateve paraprake të transmetuara nga TV publik austriak menjëherë pas mbylljes së qendrave të votimit në 18:00 sipas kohës lokale, janë numëruar 60% të votave, Alexander Van der Belen fitoi me 53.6% kundrejt 46.4% e Norbert Hofer dhe ky rezultat është i bazuar në votat në kutinë e votimit, pa votim postar, i cili numërimi do të fillojë nesër në mëngjes dhe është i sigurtë se do të jetë edhe më e favorshme për Alexander Van der Belen siç ishte rasti në raundin e dytë të zgjedhjeve presidenciale më 22 maj. Për herë të parë në historinë e pasluftës një politikan merr fronin edhe pse nuk është nga asnjë nga dy partitë në pushtet, pas Luftës së Dytë Botërore, Social Demokrate dhe Partia Popullore konservatore.

zgjedhjet ne austri-dy kundershtaret

Alexander Van der Belen ishte fituesi i raundit të dytë të zgjedhjeve presidenciale më 22 maj, e cila u anuluar tërësisht më 1 korrik nga vendimi i Gjykatës Kushtetuese të Austrisë pranuar në apel, e cila është dëgjuar nga Partia e Lirë me sa duket për shkak të humbjes së kandidati.

45-vjeçari, kandidati i Partisë Nacionaliste e Lirë, në Facebook tha se “është thellësisht i trishtuar” dhe i dha urimet kundërshtarit 72-vjeçarit për fitoren.