Belgjika: Vera më e “nxehtë” që nga 1833

Mjedisi Rajoni

Një nga verat më të nxehta në historinë e saj po perjeton Belgjika, me temperaturat mesatare të regjistruara në qershor, korrik dhe gusht shumë më të larta se ato të regjistruara në 2003 (19.7 grade), njoftoi të premten Institutit Mbretëror i Meteorologjisë (MRI)

Parashikimi për javën e fundit të gushtit është të paktën 20 gradë Celsius, i cili kap pa mëdyshje 90% të të dhënave të vitit 2003. Meteorologët megjithatë spekulojnë se është “vera më e nxehtë që nga viti 1833” – viti kur filluan vezhgimet meteorologjike në Bruksel Uccle Station.

Që nga vera e vitit 2003 në Belgjikë ata kanë filluar të përdorin termin “vala e nxehtësisë” – e panjohur deri kohët e fundit – për temperaturat maksimale të regjistruara mbi 25 gradë Celsius për pesë ditë rresht “nga të cilat tre me të paktën 30 gradë”.