Komisioneri për Imigracionin dhe Çështjet e Brendshme te BE: Situata mbetet e brishtë për Europën

Emigracioni Kryesore

Nga Dimitris Avramopoulos/

Sot ishte mbledhja e Këshillit të Punëve të Brendshme- e fundit para verës dhe para mbledhjes së Këshillit Evropian dhe gjithashtu i fundit nën Presidencën Bullgare. Me këtë rast shfrytëzoj rastin të falënderoj kolegun tim Valentin Radev për punën e shkëlqyeshme të Presidencës së tyre në gjashtë muajt e fundit për çdo gjë: migrimin, menaxhimin e kufijve dhe sigurinë. Z. Radev ishte një president shumë i mirë, ai i drejtoi takimet në mënyrë të suksesshme. Shpirti dhe ndërhyrjet e tij të moderuara i ndihmuan të gjithë kolegët të gjejnë zgjidhje. Ai do të mbahet mend si një president shumë i suksesshëm.

Ka pasur shumë fokus në migracionin dhe reformën e azilit, kështu që më lejoni të filloj me këtë. Së pari, dua të bëj të qartë se Dublini dhe reforma e azilit nuk mund të shkëputen nga pamja më e madhe e migrimit. Ne jemi këtu sot në Luksemburg, pothuajse tre vjet pasi nisëm masat e para emergjente për t’u marrë me atë që ishte atëherë një krizë e refugjatëve dhe migracionit. Ku qëndrojmë sot? Ne kemi gjithsej më pak të ardhur, si dhe zvogëlime të rëndësishme të numrit të kërkesave për azil. Kufijtë tanë të jashtëm mbrohen më mirë, falë gardës kufitare dhe bregdetare evropiane, të cilat planifikojmë ti forcojmë edhe më shumë në buxhetin e ardhshëm të BE. Ne po bëjmë përparim të mirë në bashkëpunimin tonë me vendet e treta. A do të thotë kjo se puna jonë ka mbaruar? Jo, kjo është shumë larg.

Situata mbetet e brishtë, sepse ende shohim presion migrues në disa nga rrugët migratore – megjithëse aspak të krahasueshme me periudhën e krizës – në Greqi, përgjatë rrugës së Ballkanit Perëndimor, por edhe në Mesdheun Perëndimor. Jetët e humbura në det gjatë ditëve të fundit janë një kujtesë e zymtë që ne duhet t’i shtojmë përpjekjet tona edhe më shumë. Përveç përpjekjeve tona për të mbrojtur më mirë kufijtë tanë dhe për të bashkëpunuar me vendet e treta, duhet të mbështesim detyrën tonë për të ofruar mbrojtje për ata që janë në nevojë dhe për njerëz të dëshpëruar që ikin nga lufta dhe persekutimi. Për të mbështetur këtë detyrë, ne kemi nevojë për një sistem të përbashkët europian të azilit. Azilkërkuesit nuk mund të zgjedhin thjesht se ku shkojnë, dhe nuk mund të lejojmë lëvizjet sekondare më. Sistemi ynë duhet të jetë i rreptë por i drejtë – me procedura që ofrojnë shpejt mbrojtje për ata në nevojë, ndërsa kthehen ata që nuk kanë të drejtë të qëndrojnë.

Këtë mëngjes kemi pasur diskutime të hapura dhe të sinqerta, të drejtuara nga kompromisi i përgatitur nga Presidenca Bullgare. Unë do të vazhdoj të mbështes plotësisht mbështetjen e kryesisë për të arritur një marrëveshje që është e pranueshme dhe e drejtë për të gjitha palët. Së fundi, dëshiroj të them një fjalë për përpjekjet tona të vazhdueshme për sigurinë dhe kundër-terrorizmin. Diskutimet tona u zhvilluan sot pas sulmeve të tmerrshme në Liège javën e kaluar, gjë që tregon se kërcënimi ndaj sigurisë së qytetarëve tanë ende ekziston në shumë mënyra. Por ne nuk kemi qenë të papunë në këtë front të Evropës. Gëzohem që dje kemi pasur një diskutim me ministrat mbi viktimat e terrorizmit dhe se janë miratuar konkluzionet e Këshillit për këtë çështje të rëndësishme. Duhet të sigurohemi që viktimat trajtohen me respekt, dinjitet, në mënyrë profesionale, të përshtatur dhe jodiskriminuese nga të gjithë aktorët që vijnë në kontakt me ta.

Ne gjithashtu duam të përmirësojmë mekanizmat e bashkëpunimit për të mbështetur viktimat përgjatë kufijve kombëtarë, nëpërmjet zhvillimit të një Qendre Koordinuese për Viktimat Evropiane të Terrorizmit. Në të njëjtën kohë, ne po punojmë krah për krah me të gjithë ministrat për të rritur shkëmbimin e informacionit dhe bashkëpunimin operativ midis të gjitha autoriteteve relevante. Në këtë kontekst, unë jam i kënaqur që projekti Pilot i Informacionit të Krimit do të jetë funksional në ditët në vijim. Europol dhe Agjencia e Gardës Kufitare dhe Rojet Bregdetare janë plotësisht të gatshëm për të vendosur personelin e tyre në Operacionin “Sophia”. Ndërsa ecim në verë, na kujtohet se nuk ka moment për të ngadalësuar përpjekjet tona gjithëpërfshirëse – qoftë në migracion, në menaxhimin e kufijve apo në sigurinë.

* Autori është komisioner për emigracionin. Marrë nga faqja e Komisionit Europian