Komisioni: Hapen portat e BE-së për Maqedonine dhe Shqipërinë

855

Johannes Hahn: Komisioni Evropian do të propozojë për shtetet anëtare, ndoshta deri në verë, hapja e negociatave të anëtarësimit me Shqipërinë dhe Maqedoninë.

Komisioni Evropian do të propozojë shteteve anëtare, së shpejti, ndoshta deri në verë, hapjen e negociatave për anëtarësim”, me Shqipërinë dhe Maqedoninë, tha Johannes Hahn, Komisioneri për Zgjerimin, për gazetën gjermane «Die Welt».

Qytetarët e këtyre vendeve e meritojnë këtë perspektivë të veçantë evropiane. Ne besojmë se të dy vendet në të kaluarën kanë zbatuar reforma të rëndësishme dhe kështu kanë fituar të drejtën për një hap të tillë, “tha Komisioneri për Zgjerimin Komisionerit të Komunitetit, duke shtuar:”. Shqipëria për shembull ka bërë përparime të mëdha në luftën kundër krimit të organizuar “

Është gjithashtu me vlerë për të vënë në dukje se zoti Khan do të gjendet të dielën në Shkup, me Presidentin e Komisionit Evropian, Jean-Claude Juncker. Bashkë me ta do të jetë dhe shefi i politikës së jashtme evropiane, Federica Mogherini. Vizita është për shkak të përpjekjeve për përpjekjet e ripërtërira të BE-së për integrimin e gjashtë vendeve të Ballkanit Perëndimor në radhët.

Pas Shkupit, delegacioni evropian do të udhëtojë për në Shqipëri, ndërsa të mërkurën do të vizitojë Serbinë, Malin e Zi, Bosnjë e Hercegovinën dhe Kosovën.Juncker do të përfundojë turneun e tij në Ballkan më 1 mars, me destinacionin e fundit në Bullgari, e cila ka presidencën gjashtë-mujore të Bashkimit Evropian, ku do të takohet me përfaqësuesit e gjashtë vendeve të Ballkanit që duan të bashkohen me BE. Megjithatë, anëtarësimi në BE ka si parakusht reformat e thella për të siguruar sundimin e ligjit. BE-ja konsideron se deri në vitin 2025 Serbia dhe Mali i Zi mund të bëhen shtete anëtare, por nuk është e angazhuar në afatet kohore. Në të njëjtën kohë, ajo paraqet si një parakusht për zgjidhjen e kontesteve bilaterale. Një nga këto është emri i Maqedonise, dhe dallimi në mes të Serbisë dhe Kosovës. Tregues i qëndrimit të BE-së përball vendeve të Ballkanit Perëndimor janë fjalët e kancelares gjermane, në Berlin ku ka përshëndetur kryeministrin Maqedonas. Në mënyrë tipike, tha Angela Merkel në konferencën për shtyp me Zoran Zaev se Berlini dëshiron për të zgjidhur problemin e emrit së shpejti, e cila do të jetë pozitiv për Greqinë, por edhe për Maqedoninë .. .

 

 

 

 

 

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: