Kriza e refugjatëve dhe dobësitë e sistemit evropian: fakte dhe shifra, Shqipëria -71% të kerkesave për azil.

586

Pandemia e COVID-19 ka zvogëluar flukset e refugjatëve dhe migracionit në Bashkimin Evropian, por sfida e refugjatëve mbetet një sfidë e madhe.

Kufizimet e vendosura për shkak të pandemisë koronavirus kanë çuar në një reduktim të imigrimit të ligjshëm dhe të paligjshëm.

Megjithatë, dobësitë e sistemit evropian të azilit të theksuara nga mbërritja e gati një milion azilkërkuesve dhe refugjatëve në Evropë në 2015 mbeten. Parlamenti Evropian po punon mbi propozimet për një politikë më të drejtë dhe më efektive të azilit.

Cili është ndryshimi midis azilkërkuesve dhe refugjatëve?

Një azilkërkues është një shtetas i një vendi të tretë ose një person pa shtetësi i cili ka aplikuar për mbrojtje ndërkombëtare dhe kërkon azil ose mbrojtje shtesë.

Refugjat është dikush që është larguar nga vendi i tij për shkak të frikës së justifikuar të persekutimit në bazë të racës, fesë, kombësisë, klasës shoqërore ose bindjeve politike, dhe mund ose nuk dëshiron të gëzojë mbrojtjen e atij vendi, ose nga frika të persekutimit. Në BE, Direktiva për Standardet Minimale përcakton kushtet për dhënien e mbrojtjes ndërkombëtare atyre që kanë nevojë.

Shtetasit e vendeve të treta duhet të aplikojnë për mbrojtje në vendin e parë përmes të cilit kanë hyrë në Bashkim. Duke bërë këtë kërkesë ata automatikisht mund të përfshihen në kategorinë e azilkërkuesve. Këta të fundit mund të njihen si refugjatë ose të marrin mbrojtje tjetër ndërkombëtare vetëm nëse autoritetet kombëtare të Shtetit Anëtar në të cilat është shqyrtuar aplikimi i tyre japin dritën jeshile.

Vendimet për azil në të dhënat e BE-së

Numri i aplikimeve për azil për herë të parë u ul me 34% në të gjithë BE-në, me përjashtim të Austrisë ku aplikimet u rritën me 17.5% në krahasim me vitin 2019. Numri i aplikimeve u ul ndjeshëm në Gjermani dhe Francë, megjithëse Gjermania mbeti vendi kryesor i destinacionit në vitin 2020, duke zënë 24.6% të të gjitha kërkesave për azil për herë të parë (102,500). Ajo u pasua nga Spanja (86.400 ose 20.7%) dhe Franca (81.800 ose 19.6%).

Sirianët vazhdojnë të jenë grupi më i madh i azilkërkuesve në vitin 2020 (15.2%), ndërsa afganët përbëjnë 10.6% të numrit të përgjithshëm të azilkërkuesve, shtetasit venezuelianë 7.3% dhe kolumbianët 7%.

Rënia më e madhe e kërkesave për azil u regjistrua në Shqipëri (-70.8%), Gjeorgji (-65.6%) dhe Iran (-62.3%).

Më shumë se një e treta (78.7%) e atyre që aplikuan për azil për herë të parë në BE në vitin 2020 ishin nën moshën 35 vjeç, ndërsa 13.600 aplikantë ishin të mitur të pashoqëruar.

Kalimet e parregullta kufitare në nivelin më të ulët në tetë vjet

Roja kufitare dhe bregdetare evropiane (Frontex) mbledh të dhëna për kalimet ilegale në kufijtë e jashtëm të BE -së, siç janë regjistruar nga autoritetet kombëtare.

Në 2015 dhe 2016, u regjistruan më shumë se 2.3 milion kalime ilegale. Në vitin 2020, numri i përgjithshëm i kalimeve ilegale në kufijtë e jashtëm të BE-së arriti në 124,000, rënia më e madhe që nga viti 2013 dhe një rënie prej 13% në krahasim me vitin 2019. Siria mbetet një nga vendet kryesore të origjinës për kalimet ilegale, së bashku me Marokun, Tunizinë dhe Algjeria.

Sidoqoftë, në pesë muajt e parë të vitit 2021, numri i kalimeve ilegale arriti në 47.100, që do të thotë 47% më i lartë se totali i një viti më parë.

Kalimi i Mesdheut mbeti vdekjeprurës, me 1,754 të vdekur ose të zhdukur në vitin 2020, krahasuar me 2,095 në vitin 2019. Ardhjet e parregullta përmes itinerarit të Mesdheut Qendror (në Itali dhe Maltë) pothuajse u trefishuan, duke e bërë atë rrugën më aktive për migrim për në Evropë.

Më shumë se 35,600 mbërritje të tilla u regjistruan në vitin 2020, krahasuar me gati 11,500 mbërritje në vitin 2019, me shumicën e njerëzve që mbërritën në Lampedusa. Mbërritjet në Spanjë, dhe veçanërisht në Ishujt Kanarie, u rritën me 46% (35,800) në vitin 2020 në krahasim me vitin 2019.

Ndërkohë, mbërritjet në Ishujt Kanarie u rritën ndjeshëm në vitin 2020, kryesisht për shkak të rritjes së tyre të konsiderueshme në katër muajt e fundit të vitit. Në total, më shumë se 22,600 kalime ilegale u zbuluan në rrugën e migrimit të Afrikës Perëndimore, një numër gjashtë herë më i lartë se në vitin 2019.

Shumë ardhje të reja vijnë nga vendet e prekura nga rënia ekonomike dhe jo nga konflikti. Reduktimi i dërgesave globale gjithashtu ka të ngjarë të forcojë këtë prirje. Derisa pandemia të qetësohet dhe të fillojë rimëkëmbja ekonomike, perspektivat e ngadalta të punësimit dhe kujdesit shëndetësor në vendet e origjinës do të vazhdojnë të jenë një nxitje për njerëzit që të vijnë në BE.

Veprimi i BE.

Bashkimi Evropian ka rritur ndjeshëm fondet e tij për menaxhimin e krizës së refugjatëve, azilin dhe politikat e integrimit pas mbërritjes së shtuar të azilkërkuesve në vitin 2015. 22.7 miliardë euro (në çmimet e vitit 2018) do të ndahen për menaxhimin e kufirit dhe imigrimin sipas BE-së së ardhshme afatgjatë. buxheti (2021-2027), krahasuar me 10 miliardë euro të destinuara për azil dhe imigrim në 2014-2010.

/FOCUS NEWS.al/
Këtë e pëlqejnë %d blogues: