Kujdesi më i mirë për dhëmbët është çaj me qumësht

Shendeti

Shkencëtarët nga Kanadaja kanë gjetur se pirja e çajit me qumësht mbron dhëmbët nga njollat e shumta. Në fakt, efekti mbrojtës i qumështit është më e fuqishme se zbardhja e arritur me pasta të veçanta dhe aq efektive sa disa produkte zbardhues të përmendura në “International Journal of Dentare Higjiena» (IJDH).

“Çaji është pije e dytë më e përdorur gjerësisht në botë pas kafes dhe procesi është që ndikojnë në errësirë për dhëmbët”, tha studiuesi dr Ava Chau, Asistent Profesor i Biologjisë Oral në Shkollën e Stomatologjisë, Universiteti i Alberta në Edmonton. Studimi i ri i kryer në dhëmbë, tregoi se shtimi i qumështit në çaj të konsiderueshme zvogëlon njollat në dhëmbë, sepse proteina kryesor në qumësht, kazeinë, është bashkuar me taninet dhe konteksti adranopoiei. Dr. Chau ka analizuar ngjyra e dhëmbëve te pacientët dhe pastaj i ka ekspozuar ato në një zgjidhje të çaj të thjeshtë ose dhe me qumështit me temperaturë 37 gradë Celsius (të vakët).

Njëzet e katër orë më vonë, shikohet një ngjyrë e re e dhëmbëve, duke vënë në dukje se ata janë të larë në çaj të thjeshtë, ku kishte njolla shumë të theksuara. Në fakt, dallimi vërehet me qumësht “ishte e krahasueshme me ndryshimin që ne shohim me zbardhjen e produkteve dhe më intensive sesa që merret me pasta zbardhjen”, shpjegoi Dr. Chau.dhembet ne focus-2

Burimi: Web Only