Tërmetet e mëdhënj kanë kohën e tyre

Shkence

termeti ne focus 4Sipas një analizë të re është shumë më i dukshëm në disa fusha se në të tjerat. Për disa arsye shkencëtarët ende nuk kanë zbuluar thellësinë e të tërmeteve më të fuqishëm, por duket se janë energjik nga koha e vitit, zakonisht janë në mes muajit prill dhe tetor.

Hulumtuesit në SHBA, të udhëhequr nga Zongkgouen Jean në Institutin e Teknologjisë (Caltech) në Kaliforni dhe Peter Shearer e Institutit të Oqeanografi Scripps, ku bën publikimin përkatës në revistën gjeofizike “Kërkimeve Gjeofizike Letra”, sipas New Scientist, që studiuan të gjitha tërmetet që ka ndodhur në Tokë pas vitit 1900. Nga 60 tërmetet të mëdha më shumë se 7 ballë me thellësi prej më pak se 500 km, pjesa më e madhe (42 termete) kanë ndodhur në periudhën prill-tetor., ka thënë Jean. Një shkak i mundshëm është forca që merr planeti nga graviteti i Diellit, ose për shkak se rrotullimit rreth boshtit të saj dhe të cilat mund të jenë të ndryshme në varësi të kohë të vitit. Por këto forca janë të vogla në lidhje me ndikimin e gravitacionit të hënës në Tokë. Në anën tjetër, në thellësi prej 500-700 kilometra, temperatura dhe presionet janë aq të mëdha që shkëmbinjtë duken aq të butë. Trendi i sezonale në tërmet u propozua për herë të parë në vitet 1930, megjithatë në dekadat e ardhshme, informacioni statistikore dhe të dhënat e reja erdhën në dritë, duket se e kundërshtojnë këtë pohim. Studimi i ri sjell përsëri çështjen e sezonalitetit, por jo të gjithë shkencëtarët janë të bindur rreth kësaj. Sipas analizës së re, sezonaliteti është shumë më i dukshëm në disa fusha se në të tjerat. Kështu, p.sh. Tërmeti në Japoni pothuajse të gjitha tërmete të forta dhe me thellësi të madhe në tokë të ndodhin në prill – tetor.