Libi: OKB denon “tmerret e paimagjinueshme” të përjetuara nga migrantët, i bën thirrje BE-së për të masa të mëtejshme

586

Një raport i kohëve të fundit prej 60 faqesh , i botuar më 18 dhjetor nga Misioni Mbështetës i Kombeve të Bashkuara në Libi (UNSMIL) dhe Zyra e Komisionerit të Lartë të Kombeve të Bashkuara për të Drejtat e Njeriut, paraqet një pamje të frikshme të situatës për emigrantët dhe refugjatët në Libi.

Vrasje, torturë, arrestim arbitrar, përdhunim në grup, punë të detyruar, grabitje: Një raport i kohëve të fundit i Kombeve të Bashkuara detajon tmerret e pësuara nga emigrantët dhe refugjatët në Libi. Autorët i bëjnë thirrje Bashkimit Evropian që të rrisë përpjekjet e shpëtimit në Mesdhe dhe të lehtësojë punën e anijeve humanitare.

Bazuar në llogaritë e dorës së parë nga rreth 1.300 migrantë të mbledhur në Libi në mes të janarit 2017 dhe gushtit 2018, dokumenti prej 60 faqesh përshkruan një situatë në të cilën emigrantët janë viktima të zyrtarëve të shtetit libian, grupeve të armatosura, kontrabandistëve dhe trafikantëve. Raporti gjithashtu përfshin informacionin e mbledhur nga migrantët e intervistuar në Nigeri dhe Itali pasi ata kishin ikur nga Libia.

Raporti : Shkeljet dhe abuzimet e të drejtave të njeriut në çdo hap të rrugës

Kontrabandistët sulmojnë në mënyrë rutinore gratë dhe shfrytëzojnë gratë e reja.Shumica dërrmuese e grave dhe vajzave të intervistuara nga UNSMIL raportojnë se janë përdhunuar nga banda e kontrabandistët e trafikantë që në mënyrë kolektive kanë abuzuar. Gratë më të reja që udhëtojnë pa të afërm meshkuj janë gjithashtu veçanërisht të prekshëm nga detyrimi për prostitucion. Nuk janë vetëm gratë që janë në rrezik. Migrantët e panumërtë dhe refugjatët humbën jetën gjatë robërisë nga kontrabandistët ose trafikantët pasi u qëlluan, u torturuan me vdekje, ose u larguan thjesht emigrantëve dhe refugjatëve që mbajnë plagë me armë zjarri, shenjat e torturës dhe djegiet janë zbuluar për të vdekur nga uria ose neglizhenca mjekësore””Përtej Libisë, organe të paidentifikuara të shpesh në kazanët e plehrave, në shtretërit e thatë të lumenjve, në fermat dhe në shkretëtirë. Për shkak të racizmit, migrantët dhe refugjatët nga Afrika Sub-Sahariane janë shpesh subjekt i një abuzimi të veçantë. Zvarritja në duart e autoriteteve thuhet se nuk paraqet afat, pasi kushtet e jetesës në qendrat e paraburgimit libian janë çnjerëzorë. “Gjatë vizitave në qendrat e paraburgimit në 2017-2018, stafi i UNSMIL-së vazhdimisht ka vërejtur mbipopullim të rëndë, mungesë të ventilimit dhe ndriçimit të duhur, qasje joadekuate në objektet e larjes dhe larinave, mbyllja e vazhdueshme, mohimi i kontaktit me botën e jashtme, dhe kequshqyerja. Jo vetëm që autoritetet libiane duket se nuk dëshirojnë të trajtojnë shkeljet e të drejtave të njeriut, por ato shpesh janë bashkëpjesëmarrës, gjetën dy organizatat e OKB-së. Vitet e luftës kanë lënë institucionet shtetërore të dobëta dhe organet shtetërore të infiltruar nga anëtarë të grupeve të armatosura. Qeveria e dobësuar “siguron terren pjellor për aktivitete të paligjshme të lulëzuara, si trafikimi i qenieve njerëzore dhe kontrabanda kriminale, dhe i lë burrat, gratë dhe fëmijët e emigrantëve dhe refugjatëve në mëshirën e grabitësve të panumërt që i konsiderojnë ato si mallra për t’u shfrytëzuar dhe zhvatur për maksimum fitim financiar. Libia nuk ka sistem azili, nuk ka ratifikuar Konventën e vitit 1951 në lidhje me statusin e refugjatëve dhe nuk njeh formalisht Komisionerin e Lartë të Kombeve të Bashkuara për Refugjatët (UNHCR)”. Shumica e atyre që janë në paraburgim nuk janë gjykuar kurrë dhe vuajnë në paraburgim. Por migrantët që nuk janë në paraburgim shpesh abuzohen dhe shfrytëzohen shpesh. Ata janë subjekt i arrestimeve arbitrare dhe shpesh punëdhënësit refuzojnë të paguajnë pagat e tyre duke e ditur se nuk kanë pothuajse asnjë rekurs. Migrantët e sëmurë dhe të plagosur, si dhe gratë shtatzëna në punë, u janë mohuar kujdes në spitalet publike”, thekso raporti.

Burimi : INFOMIGRANTS

 

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: