Gjermani: Një fëmijë nga kampi i refugjatëve bëhet ministrja e parë femër në historinë e vendit

Bota

Me origjinë nga Mali i Afrikës Perëndimore, Ministre e re i Çështjeve Sociale në shtetin e Schleswig-Holstein po bën histori në Gjermani.

Ajo kaloi një fëmijëri të varfër në kampet e refugjatëve në Gjermani. E përhumbur nga pasiguria e kohës së familjes së saj në vend, Aminata Toure nga Mali, Afrika Perëndimore, u rrit fort në këmbët e saj. Ajo ndoqi ëndrrën e saj dhe u përfshi në punët publike.

Në vitin 2013 ajo iu bashkua të Gjelbërve dhe brenda gjashtë viteve, ajo u bë gruaja e parë me ngjyrë që mban një post ministror (në vend) në lokomotivë të Eurozonës. Prindërit e saj u shpërngulën nga Mali në Gjermani në vitin 1991. Disa muaj më vonë, Aminata pa dritën e diellit në qytetin Neuminster pranë Kielit.

Ajo u zgjodh deputete e parlamentit lokal në vitin 2017

Siç raporton gazeta britanike “Guardian”, politikania e re, mori Ministrinë e Çështjeve Sociale në qeverinë e koalicionit kristiandemokrat-të Gjelbër në shtetin Schleswig-Holstein.

29-vjeçarja ka një marrëdhënie të ngushtë me kryeministrin e shtetit, demokratin kristian Daniel Ginder, siç theksojnë mediat gjermane.

Aminata ka studiuar shkenca politike në Universitetin e Kielit. Në moshën 25-vjeçare, ai u zgjodh deputet më 29 qershor 2017 në parlamentin lokal të Schleswig-Holstein dhe deri në vitin 2022 shërbeu si nënkryetar (i parlamentit).

Nga data 29 qershor 2022, ajo mori Ministrinë e Çështjeve Sociale, Rinisë, Familjes, të Moshuarve, Përfshirjes dhe Barazisë në shtetin federal.