Miliarda euro në Gjermani nga depozituesit greke

Greqi

euro e vogel 2Në të njëjtën kohë kur klima politike midis Greqisë dhe Gjermanisë po bëhet më e ftohtë nga zgjedhja e qeverisë Cipra, lidhja e parave në mes të dy vendeve po nxehen, kjo sipas raportit të MarketWatch, dhe vë në dukje se hyrjet e kapitalit në Gjermani nga vendet e eurozonës dhe veçanërisht nga Greqia tregoi një rritje marramëndësh. Sipas raportit të fundit të Bundesbank,  rreth  54 miliardë euro janë transferuar në Gjermani muajin e kaluar, shuma më të madhe që prej shtatorit 2011 dhe marsit 2012. Përmes ky sistem, fondet nuk janë transferuar në formën e tyre natyrore, por bankat qendrore të vendeve të eurozonës të krijuar midis aktiveve dhe detyrimeve të tyre. Pasiguria në lidhje me financat e Greqisë arriti kulmin këtë javë, kur Ministri i Financave Yanis Varoufakis dhe kryeministri i Greqisë Aleksis Tsipras udhëtoi në Evropë në përpjekjet e tyre për të siguruar mbështetje për një marrëveshje të re për borxhin grek, theksohet në publikim. Pasi kryeministri Cipra  ka vizituar Britaninë, Francën, Italinë, Belgjikën dhe Gjermaninë, Greqia duket se akoma nuk ësht afër një përfundim në lidhje me programin e shpëtimit. Programi aktual skadon në fund të shkurt dhe nëse vendi nuk arrin në një marrëveshje me partnerët e saj europianë atëherë do të jetë një rrezik për veten e tyre pa të holla të mjaftueshme për shërbimin e borxhit vëren MarketWatch. Shqetësimet për negociatat e borxhit greke kanë shqetësuar tregjet financiare në daljet e kapitalit nga bankat greke sipas Timo del Carpio, ekonomist europian i RBC Capital Markets. Si pas tij daljet e kapitalit të deklaruara nga Greqia janë rritur që nga mesi i vitit të kaluar në shumën prej 49.3 miliardë $ në dhjetorin e kaluar. Të dhënat analitike për janar ende nuk janë në dispozicion