Reagon Greqia: Traktati i Lozanës është themeluar dhe i panegociueshëm

Greqi

Zëdhënësi i Ministrisë së Shtetit dhe qeverisë Dimitris Tzanakopoulos në një intervistë me Radio Real, pak orë para bisedimeve greke me Presidentin turk u shpreh se: “Ne jemi në një fazë të krizës së marrëdhënieve BE-Turqi, ne jemi në një rajon që është duke destabilizuar rajonin më të gjerë përballet me kriza të shumta dhe të mbivendosura. Prandaj, në këtë fazë, e vetmja mënyrë e sigurt për Greqinë për të kërkuar përmirësimin konsiderueshme të marrëdhënieve me fqinjin dhe çështje të përgjithshme dhe të veçanta. Nëse ata kanë të bëjnë me Egje dhe kërkesë nga ne për përfundimin definitiv të shkeljeve turke, nëse kjo ka të bëjë me menaxhimin e çështjeve të refugjatëve, shqetësimet apo çështje që kanë të bëjnë me marrëdhëniet ekonomike. “

Ai shtoi se “sigurisht që ka çështje që minojnë këtë marrëdhënie. Ka probleme të hapura, megjithatë, e vetmja mënyrë për zgjidhjen e tyre është nëpërmjet zgjerimit të dialogut politik dhe diplomatik dhe ky është objektivi kryesor që vendi ynë ka. Dhe vizita e Presidentit Turk mendoj se ka mundësi dhe kushte për të kontribuar në këtë drejtim “.

Ajo që ka rëndësi tani është të kemi një debat të vërtetë në kontekstin e kësaj vizite, e cila është vërtet e një natyre historike, por duke pasur parasysh kontekstin në të cilin po diskutojmë dhe cila është korniza e përcaktuar nga Traktati i Lozanës, i cili për anën greke, por gjithashtu në tërësi është një e dhënë dhe e padisekueshme “.