Ndryshimi i klimës: Të pasurit ndotin më shumë Planetin se të varfërit

101

Të dhënat tregojnë se të pasurit e planetit infektojnë më shumë se të varfërit

 

Më të pasurit ndotin planetin shumë më tepër sesa më të varfërit, dhe masat e synuara duhet të vendosen, sipas një studimi të World Equality Lab (WIL) botuar të Mërkurën, vetëm disa ditë para fillimit të COP26, konferenca botërore për klimën që po zhvillohet në Glasgow.

Ndërsa nivelet e dioksidit të karbonit të lëshuar në atmosferë këtë vit konkurrojnë me ato para pandemisë, secili prej 1% të më të pasurve emetoi një mesatare prej 110 ton dioksid karboni në 2019, sipas studimit, të udhëhequr nga ekonomisti. Luca Sanchez, bashkëdrejtor i WIL.

Në total, 1% e të pasurve ishin përgjegjës në vitin 2019 për 17% të emetimeve globale të dioksidit të karbonit për shkak të zakoneve dhe investimeve të tyre konsumatore.

Të pasurit infektojnë më shumë

10% e më të pasurve ishin përgjegjës për gjysmën e sasisë së dioksidit të karbonit të lëshuar në atmosferë. Nga ana tjetër, gjysma e njerëzve më të varfër në botë shkaktuan emetimin e mesatarisht 1.6 ton dioksid karboni për person në vitin 2019, një sasi që korrespondon me një total prej 12% të emetimeve botërore. “Ekziston një pabarazi e madhe në atë se sa të gjithë kontribuojnë në problemin e klimës,” tha Sanchez.

Përveç njerëzve më të pasur, vendet më të zhvilluara në botë kanë gjurmë shumë më të lartë të karbonit, po të kemi parasysh produktet që prodhohen jashtë dhe që më pas i importojnë. Evropa përfaqësoi në vitin 2019 rreth 25% të emetimeve globale të dioksidit të karbonit.

Ndër zgjidhjet e propozuara nga WIL është politika publike për të marrë më shumë parasysh kontributin e individëve në emetimet e karbonit në mënyrë që të luftohen sjelljet më ndotëse.

“Kjo mund të bëhet përmes mjeteve që do të synojnë investimet në aktivitete që ndotin më shumë planetin ose që lidhen me lëndët djegëse fosile”, thuhet në raport.

 

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: