Rekord i ri në rritjen e temperaturës për vitin 2016

Mjedisi

rritja e temperatures ne 2016FocusNews.al /  Gjysma e parë e vitit 2016 ka shënuar një temperaturë rekord të ri të lartë, duke rritur më tej shanset e këtij viti të jetë më i ngrohtë në arkiv në nivel global, sipas të dhënave nga NASA dhe Oqeanisë Kombëtare të SHBA dhe Administratës Atmosferike (NOAA).

Të dy organizatat të përdorin metoda të ndryshme të përpunimit të të dhënave në temperaturat globale, si dhe kritere të ndryshme për të krahasuar temperaturat, duke çuar në rezultate pak më të ndryshme. Megjithatë, të dy bien dakord mbi trendin afatgjatë në temperaturat globale, si dhe shërbime të tjera në Evropë dhe gjetkë.

Temperaturat e vitit 2016 mori një nxitje nga një fenomen tejet të fortë El Nino, por është kryesisht rezultat i rritjes së ngrohjes në atmosferën e Tokës për shkak të akumulimit të gazeve serë. Rritja e ngrohjes çon në një rritje në nivelet globale të detit, duke ndërprerë ekosistemeve dhe duke shkaktuar ngjarjet më ekstreme të motit.

rritja e temperatures 2016-3

Me relaksim e El Niño, temperaturat ra pak, por janë ende në nivele rekord. Qershori ishte 0,90 ° C mbi mesataren e shekullit të 20, sipas NOAA dhe 0,79 ° C mbi mesataren e periudhës 1951 deri 1980, sipas NASA-s.

Pas këtij rekordi të ri të muajit qershor, për vitin 2016 sot është 1,05 ° C mbi mesataren e shekullit të 20, sipas NOAA, dhe 1,09 ° C mbi mesataren e periudhës 1951-1980, në përputhje me NASA.

Për më tepër, temperatura mesatare globale e oqeanit për gjysmën e parë të vitit është 0,79 ° mbi mesataren e shekullit të 20, i regjistruar në këto137 vitet e fundit.