Një kronologji, dy vjet që kur Gjermania hapi kufijtë e saj ndaj refugjatëve

955

Kur qindra mijëra refugjatë dolën në Evropë në gusht – shtator 2015, kancelarja gjermane Angela Merkel vendosi të përfshihet në një politikë të dyerve të hapura ndajrefugjatëve të sapoardhur.

Por, çfarë ka ndodhur që atëherë?

Gusht 2015

Më 25 gusht, Gjermania vendosi të pezullojë procedurën e Dublinit për sirianët, gjë që do të thotë që refugjatët nga ai vend nuk duhej më të ktheheshin në vendin e parë të BE-së ku hynë.

Më 31 gusht, Kancelarja gjermane Angela Merkel deklaroi “Wir schaffen das” ose “Ne mund ta bëjmë këtë” pasi Evropa u përball me krizën më të madhe të refugjatëve që ka parë në vite. Luftërat në Lindjen e Mesme, veçanërisht në Siri, rezultuan në qeverinë gjermane që u dha mbrojtje qindra mijëra refugjatëve. Merkel e quajti atë një “detyrë kombëtare” për ta bërë këtë.

Shtator 2015


Më 4 shtator, Gjermania dhe Austria filluan të merrnin refugjatë që ishin ndaluar në Hungari. Në stacionin kryesor të trenit në Mynih, vullnetarët gjermanë kaluan dhe përshëndetën qindra refugjatë me shenja. Kjo nënvizoi “Willkommenskultur” të Gjermanisë, ose kulturën e mirëpritur, dhe vendi u bë destinacioni më i dëshirueshëm për azilkërkuesit në Evropë.

Dy javë më vonë, më 13 shtator, Gjermania filloi të forcojë kontrollet në kufirin e saj me Austrinë dhe trenat u pezulluan midis dy vendeve për dymbëdhjetë orë. Mijëra refugjatë po vinin dhe shumë qytete të vogla në Gjermani nuk mund të merreshin me fluksin.

Një refugjat mban një fotografi të Angela Merkel mbërritjes në stacionin e trenit të Munichit.

Tetor 2015

BE dhe Turqia krijuan një aksion të përbashkët për të planifikuar të merren me rrjedhat e migracionit në Bashkimin Evropian. Më 15 tetor, dhoma e ulët e parlamentit të Gjermanisë, Bundestagu, ndryshoi ligjin e azilit, duke caktuar Shqipërinë, Kosovën dhe Malin e Zi si vende të sigurta të origjinës.

Nëntor 2015

U fut një pezullim në të drejtën e bashkimit familjar për azilkërkuesit me status të ulët të mbrojtjes. Përveç kësaj, qeveria gjermane vendosi të ngrejë qendra të veçanta pritëse për refugjatët me shanse më të ulta për të qëndruar në Gjermani.

Dhjetor 2015

Në vitin 2015, rreth 890,000 azilkërkues erdhën në Gjermani.

Numri i refugjatëve në Gjermani grafik

Në të njëjtin vit, më shumë se 1,000 sulme në qendrat e azilit u raportuan, sipas Zyrës Federale të Policisë Kriminale.

Në prag të Vitit të Ri në qytetin gjerman të Këlnit, ngjarjet seksuale, dhunimi dhe vjedhjet u raportuan se kanë ndodhur në stacionin kryesor të trenit. Autorët ishin dyshuar për një “pamje arabe apo afrikano-veriore” siç raportohet nga policia dhe konfirmuar nga dëshmitarët. Disa vendas që ishin kundra pohuan se politika e azilit të Kancelares Merkel ishte përgjegjëse për lejimin e kryerësve në Gjermani.

Mars 2016

Sllovenia, Kroacia dhe Serbia, si dhe Maqedonia i mbyllën kufijtë e tyre për migrantët dhe rruga e Ballkanit, të cilën shumë prej refugjatëve vinin për në Gjermani u bënë më të forta. Partia populiste e krahut të djathtë Alternative për Gjermaninë (AfD) fitoi vende në tre zgjedhje rajonale, ndërsa BE dhe Turqia nënshkruan një marrëveshje për të dërguar emigrantë që mbërritën në Greqi në Turqi.

Prill 2016

BE filloi rivendosjen e refugjatëve dhe emigrantëve të tjerë nga Greqia në Turqi dhe rishpërndarjen e sirianëve nga Turqia.

Maj 2016

Komisioni Europian filloi një propozim për gjobat e shteteve anëtare të BE nëse ata nuk marrin kuotën e tyre të azilkërkuesve.

Korrik 2016

Më 19 korrik, një azilkërkues afgan 17 vjeçar sulmoi 20 pasagjerë me një thikë në një tren pranë qytetit jugor të Würzburgut. Gjashtë ditë më vonë, një azil kërkues sirian nisi një pajisje shpërthyese, duke vrarë veten dhe plagosur 12 të tjerë në qytetin jugor të Ansbach.

Dhjetor 2016

Më 14 dhjetor, Gjermania bëri fluturimin e parë të deportimit së azilkërkuesve të refuzuar afganë në Kabul.

Dëbimet në Afganistan kanë qenë një çështje e diskutueshme në Gjermani

Më 19 dhjetor, azilkërkuesi i dështuar, Anis Amri nga Tunizia, me dashje i ngarkoi një kamion në një treg të Krishtlindjeve në Berlin, ku 12 vetë u vranë dhe 56 u plagosën. Ai u vra më vonë në një shkëmbim zjarri pranë qytetit italian të Milanos. Sulmi gjithashtu solli në dyshim politikën e azilit të Kancelares Merkel.

Shkurt 2017

Angela Merkel paraqiti një plan të ri për të shpejtuar deportimet e azilkërkuesve të dështuar – veçanërisht në Afganistan – nxitur nga sulmi i Anis Amrit në Berlin.

Mars 2017

Më 3 mars, Angela Merkel bëri një marrëveshje me Tunizinë për vendin që të merrte 1.500 refugjatë nga Gjermania.

Gusht 2017

Merkel u takua me Komisionerin e OKB-së për Refugjatë Filippo Grandi më 11 gusht dhe premtoi 50 milionë euro Dy vjet që kur Gjermania hapi kufijtë e saj ndaj refugjatëve (59 milion dollar) për Organizatën Ndërkombëtare për Migracionin dhe UNH

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: