Evropa e “civilizuar” frikësohet nga refugjatët

734

Evropa ne te kaluaren ka emigruar ne kontinentet me te largeta dhe kjo nuk duhet haruar, por sot ne kohet me moderne te saj ajo ndihet e frikesuar nga refugjatet te ardhur nga vendet e luftes.

Emigrantët tani per kete Evrope te kthyer ne nje keshtjelle, janë shqetësimi kryesor i qytetarëve te saj te qyteteruar përballë çështjeve ekonomike dhe papunësisë, kjo sipas sondazhit Eurobarometer të kryer në fund të majit në vendet anëtare të BE dhe vendet kandidate dhe të botuar në fund të korrikut Komisioni Evropian.

Por…a eshte kjo Evrope qe ne duam me njerezore dhe humanitare…?

Nga studimi i nëntorit te 2017, kushtet ekonomike, papunësia dhe deficitet buxhetore ishin shqetësimet kryesore të qytetarëve evropianë, ndersa emigrimi ishte ne vendine katert me 24 %.

Sot popujt e Evropes me nje rritje ne 38% e tyre e shohin pranine e migranteve si shqetësim kryesor, pasuar nga situata ekonomike me 27%, papunësia 24%, problemi ekonomik 23%. Ky është problemi që theksohet më shume nga qytetarët e 20 shteteve anëtare të BE-së, me Maltën me tregues te larte me 65%, te cilet po përjetojnë një fluks të madh të emigrantëve, ndjekur nga Gjermania me  55%. Në Itali, ku vijnë dhjetëra mijëra emigrantë në të gjithë Mesdheun, ky problem ka të bëjë edhe me shumicën e qytetarëve në 43%. Në shumicën e vendeve, emigrantët qe nuk jane ne BE kanë ndjenja negative, Çekia me  81%, Letonia 78%, Greqia 78% dhe Sllovakinë 77%. Krahasuar me nëntor 2014, pikëpamja negative e këtyre emigrantëve ka shënuar një rritje në 15 vende, kryesisht në Lituani dhe Poloni.

Suedia qëndron si vendi i vetëm ku shumica dërrmuese e popullsisë ka një pamje pozitive të migrantëve jo-BE, në 66%.

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: