E pafuqishme qeveria, në dëshpërim refugjatët

Emigracioni Greqi

Greqi / Dy vjet e gjysmë pas deklaratës së përbashkët të BE – Turqi, numri i refugjatëve dhe imigrantëve të bllokuar në Greqi është dyfishuar, duke tejkaluar ne 63,000, ne nje kohe qe mbërritjet e emigranteve vazhdojnë.

Në ishujt grekë esvos dhe Samos, situata është e dëshpëruar për shkak të mbipopullimit të njerëzve që jetojnë në kushte të vështira. Gjithsej mbi 17,000 njerëz mbeten në ishuj, kur kapaciteti i strukturave nuk tejkalon 7,000, si më shumë se 100 njerëz vijnë çdo ditë nga Turqia.

Ne brendësi më shumë se 45,000 emigrante dhe kampet ekzistuese janë mbushur me njerëz. Përkundër ngërçit, qeveria nuk është në gjendje të kapërcejë ndonjë ngurtësi dhe të zbatojë plotësisht deklaratën e përbashkët që kthimi i refugjatëve dhe emigrantëve nga Turqia ishte mjeti kryesor.

Situata margjinale u diskutua në një takim të gjerë të mbajtur në Ministrinë e Politikave të Migracionit të martën e kaluar dhe përsëri, “gjendja e lojës” u vendos për transferimin e njerëzve në brendësi.

Sipas informacionit, periudha e ardhshme pritet të krijojë një sipërfaqe prej 5,500 zonave të brendshme për të lëvizur njerëzit nga ishujt në mënyrë që të përmirësojnë kushtet në lidhje me dimrin e ardhshëm. Kjo është një taktikë që është ndjekur intensivisht në muajt e fundit, me qëllim të çlirimit të ishujve, të cilat sigurisht nuk arrihen pasi të ardhurit e rinj nga Turqia janë numerikisht më shumë

Nga data 18 qershor deri më 2 shtator, 5.289 njerëz u transferuan nga ishujt në brendësi. Në të njëjtën kohë, nga fillimi i qershorit deri më 26 gusht, 7,047 azilkërkues arritën në ishujt grekë. Kthimi në Turqi nuk tejkalon 1,700 njerëz.Në mars të vitit 2016, kur vendet evropiane mbyllën njëra pas tjetrës kufijtë e tyre për azilkërkuesit duke përdorur Greqinë si korridor për të udhëtuar në Evropë, 36,000 emigrantë dhe refugjatë u bllokuan në Greqi, sipas llogaritjeve, ndërsa rreth 1,500 njerëz të ardhur çdo ditë nga Turqia në ishujt grekë.

Më 26 prill 2016, një muaj pas marrëveshjes për deklaratën e përbashkët të Greqisë dhe Turqisë, dhe ndërkohë që flukset migratore nga Turqia u zvogëluan në mënyrë drastike ne pikat e nxehta të ishujve (Lesvos, Chios, Samos, Leros, Kos) ishin gjithsej 7.959, sipas ministrisë.

“Ka 58 nacionalitete të ndryshme në pikën e nxehtë të Moria-s, mbipopullimi shkakton probleme dhe konflikte të vazhdueshme,” theksoi komandanti i strukturës, Yannis Balbakakis

Kushtet te keqija ne kampin ne Moria

Karakteristikë e … efektiviteti i mekanizmit shtetëror është rasti i përmirësimit të sistemit të kanalizimeve të Moria-s që ka qenë në pritje që nga viti 2016. Kur u ndërtua qendra pritese hot stop, sistemi i kanalizimit u krijua për të shërbyer 800 vetë.Një vit e dy muaj më parë, në qershor 2017, u nënshkrua studimi përkatës në mënyrë që sistemi i kanalizimeve të shërbejë 3.500 njerëz dhe Ministria e Mbrojtjes ndërmori projektin në bashkëpunim me DEHAL të Lesvos. Megjithatë, puna ende nuk ka filluar, pavarësisht faktit se buxheti evropian prej 390.000 është miratuar.

“Çdo muaj Greqia shpenzon më 80,000 euro per karburant e pjese kembimi per kamionë. Për shumë muaj kemi shpenzuar shumë më tepër sesa buxheti i projektit, ne po hedhim para, “thotë komandanti I kampit te hot stop në Moria Giannis Balbakakis.

/Kathimerini/