Një popull i tërë peng në Turqi: Si do ishte vendi pas grushtit të shtetit?

Bota

Gazeta gjermane Süddeutsche Zeitung në një artikull me titull “Turqia: Një popull peng”, beson se imazhi i Turqisë në qoftë se grushti i shtetit kishte mbizotëruar në korrik të vitit 2016 do të ishte një vend në kaos, të sunduar nga një ushtri e juntës ushtarake me arkat bosh të shtetit dhe me burgjet plotë, si dhe ndoshta e braktisur nga NATO.

Megjithatë, duket se ajo që ka bashkuar komplotistët e korrikut ishte urrejtja e tyre ndaj një personi dhe fuqina e një njeriu, Recep Tayyip Erdogan.

Sipas gazetës spekulimi është i gabuar, sepse përpjekja që në fillim ishte dënuar gjithmonë për dështim, jo vetëm për shkak të kryesve të gabimeve të tij, por kryesisht për shkak se shumica e popullsisë turke ka përvojë të hidhur të asaj që do të thotë të të qeveriset vendin e tij nga një ushtarak regjimi: tortura, burgosje, vdekje.

Kjo interpreton reagimin e njerëzve në mbrëmjen  e përpjekjes për grusht shteti, dhe në mesin e atyre që dolën në rrugë për përshëndetur Erdogan, por kishte edhe nga ata që përshëndesnin demokracinë shkruan gazeta.

Duke kërkuar një imazh të vendit tani, vazhdon gazeta, sheh burgjet plot, hotele të boshatisura, ngrirja në negociatat e pranimit me BE, si dhe ftohtësisë në marrëdhëniet midis Turqisë dhe Gjermanisë.

Dhe pas mbajtjes dhe referendumit dhe ndjekje penale kundër zyrtarëve të drejtësisë, askush nuk pyet në një raport të asaj që është fituar dhe atë që kishte humbur gjatë kësaj periudhe.

Siç vë në dukje gazeta gjermane, ajo është që ka humbur është demokracia, pasi Erdogan shfrytëzoi avantazhin “ndihmë” të përpjekje për të zhvendosë kritikët e tij. Në vend ka një klimë depresioni , persekutimi vazhdon dhe ka ngritur një gjueti shtrigash në emër për të identifikuar fajtorët.

Siç vuri në dukje, vetë Presidenti turk i pushtuar nga ideja se në çdo moment mund të shfaqen komplotistët të rinj dhe kështu e bën vendin peng dhe gjithë frikë. Presidenti Erdogan akuzon Perëndimin për përgjegjësitë për çdo të keqe që pllakos vendin e tij dhe helmet në debat publik mbi çështjen e përpjekjes dhe nxitësit e saj.

Me politikën që po ndjek, ekonomia po përballet me probleme të mëdha dhe investimet mbeten jashtë ndërsa Islamizimi i shtetit, ka intensifikuar tensionet sociale.

Megjithatë, gazeta thekson se opozita turke nuk dëshiron në pushtet ushtrinë ose një tjetër diktator, por dëshiron të përmbys Erdoganin përmes zgjedhjeve. Kjo është për shkak se ai e di se kush është përgjegjës për zbatimin e gjendjes së jashtëzakonshme dhe të shkeljeve të rënda të të drejtave të njeriut.

Në fund të shkrimit autori thekson se pas 15 korrikut të vitit të kaluar, Erdogan ka humbur çdo mundësi për një fillim të ri demokratik në Turqi.