Studimi: Bota do jetë më e rrezikshme, Evropa do të ndahet në katër

Bota

evropa brenda

Evropa në dhjetë vitet e ardhshme do të ndahet në katër pjesë, ndërsa Gjermania do të ketë probleme financiare, por dhe Rusia do të shëmbet. Këto janë vlerësime e saj për zhvillimet gjeopolitike dhe ekonomike dhe marrëdhëniet e pushtetit për dekadën e ardhshme, njoftoi institucioni i studimeve  Stratfor, gjithashtu thekson se bota do të jetë edhe më e rrezikshme se sa është sot dhe se vendet gjithnjë e më shumë do të ballafaqohet me kaos.

Në mënyrë të veçantë Stratfor parashikon se:

1)  Rusia do të shembet

Edhe pse nuk ka gjasa një revoltë brenda Rusisë, Stratfor beson se sanksionet, rënia e çmimeve të naftës, rënia e rublës dhe rritja e shpenzimeve për armatimet do të dobësojnë fuqinë e qeverisë ruse në një masë të tillë që do ndikojnë në rajon gjysmë-autonome ku thjesht do të duhet të tolerojnë njëri-tjetrin. “Nuk ka gjasa që të jetë në gjendje të mbijetojnë Rusinë në formën e saj aktuale,” thekson studimia

2)  SHBA duhet të ndërhyjë

Armët bërthamore në Rusi janë të shpërndara në një zonë të gjerë, një destabilizim i mundshëm i qeverisë, siç u tha më lart, do vihen në “duart” e ndryshme këto armë në “duart” ku do të përbëjnë një potencialisht të rrezikshme.  “Ky fragmentim i rezervave të armëve bërthamore të Rusisë është kërcënimi më i madh i dekadës së ardhshme. Një situatë e tillë do të ballafaqohet me qeverinë e SHBA me dërgimin e trupave. Uashingtoni është e vetmja forcë që mund ta përballojë këtë çështje, ose nëpërmjet një stabilizimi të qeverive, ose me ndërtimin e një armë të re ushtarake ku nuk mund imagjinohet tani,” . Thekson në studimin e tij z. Stratfor.

3)  Fuqia e SHBA në botë do të bjerë

SHBA do të pushojnë për të ndjekur rolin udhëheqës që ata e kanë miratuar deri tani dhe do zgjidhnin situatat në të cilat ata kanë në juridiksion. “Shtetet e Bashkuara do të vazhdojnë për të formuar pushtetin më të madh ekonomik, politik dhe ushtarak në botë, por do të mbajë një profil shumë të ulët. Kjo do të intensifikojë kaos dhe çrregullim në të cilin bota hyn në dekadën e ardhshme”, nënvizon Stratfor.

4)  Gjermania do të përballet me probleme financiare

“Presim nga Gjermania që të përballe me probleme të mëdha financiare në 10 vitet e ardhshme”, thotë Stratfor, duke shpjeguar se si ekonomia varet nga eksportet dhe ka përfituar nga liberalizimi i tregtisë në Eurozonë. Është ky vend që do të ketë humbjet më të mëdha një evrokrizën e zgjatur. Konsumi i brendshëm i Gjermanisë nuk do të jetë në gjendje për të mbushur boshllëkun e rënies në eksportet e shoqëruar me rënien e popullsisë duke përjetuar një ngjashmëri, si Japonia.

5)   Polonia do të bëhet një forcë udhëheqëse në Evropë

Pozicionin e Gjermanisë në aspektin e zhvillimit ekonomik dhe ndikimin politik do ta zëvëndësojë Polonia. Ekonomia e saj nuk do të bjerë më shumë se ekonomitë e tjera të mëdha evropiane. Një faktor i rëndësishëm për përparimin ekonomik dhe politik është fakti se ajo është më e madhe dhe vendi më i fuqishëmm evropian në kufirin perëndimor të Rusisë.

 6)   Evropa do të ndahet në katër

Mundet që disa vite më parë për integrimin evropian ishte i vetmi kurs natyror, si kufijtë ekonomike dhe politike të Evropës të zhdukën. Por dhjetët e ardhshëm Evropa mund të duket vetëm një kujtim i largët. “Evropa do të jetë e ndarë në katër pjesë, krejtësisht i ndryshëm nga njëri-tjetri: si Evropën Perëndimore, Evropën Lindore, Skandinavia dhe Ishujt Britanik.Bashkimi Evropian mund të mbijetojnë në një formë apo një tjetër, por marrëdhëniet politike, ekonomi dhe ushtri Evropian do të qeveriset kryesisht nga marrëdhëniet dypalëshe, në një shkallë të kufizuar dhe kryesisht do të jetë jo-detyrues,” thekson Stratfor

7)   SHBA dhe Turqia do të detyrohen të bëhen aleatët më të mirë

 Në disa vende arabe në prag të rënies, Turqia pritet të marrë rolin e qëndrueshëmërisë, të ekonomisë së fortë në Lindjen e Mesme. Edhe pse ajo mbetet në mëdyshje për të ndërhyrë në punët e brendshme të fqinjëve të saj në mënyrë të pashmangshme do të duhet ta bëjë këtë gjë. Kjo do të detyrojë SHBA-në për të bërë një aleat të vlefshëm, dhe si përgjigje duhet të garantojë sigurinë e vendit nga Rusia.

8)   Problemet në Kinë

Kina do të përjetojë një ekonomi të ngadalësuar, gjithashtu Partia Komuniste do të bëhet gjithnjë e më pak popullor, duke rezultuar se vetmja mënyrë për të mbajtur në pushtet është rritja e shtypjes brenda. Por problemi më i madh Pekin është dhe do të jetë fakti se rritja nuk është shpërndarë në mënyrë të barabartë në vend. Në qytetet dhe krahinat e Kinës do të vazhdojë të zgjerohet hendeku dhe kjo do të çojë në kaos politik.

Japonia do të bëhet fuqia më e madhe detare në Azi

Japonia ka historinë në ujrat detare që do ta përdorë për të mbrojtur rrugët detar në Detin e Sinica, për tensionet me Kinën për të kontrolluar kufijtë detarë do të zhduken. “Tani për tani Japonia është e varur nga Shtetet e Bashkuara për qasjen e saj ndaj rrugëve detare. Por me dobësimin e SHBA dhe hezitim për të marrë të përfshirë në konfliktet ndërkombëtare Japonia duhet të rrisi forcën e flotës për të mbrojtur të drejtat e tyre ” theksohet nga Stratfor.

10)   Ishujt në Detin lindor Sinica do të vazhdojë të jetë “mollë sherri”

Edhe pse Kina dhe Japonia nuk do të shkojnë në luftë për hir të këtyre ishujve do të vazhdojnë të përkeqësohen marrëdhëniet midis tyre, sidomos pas dobësimit të Rusisë, i cili është gjithashtu një “konkurrent” i të dy vendeve në rajon.

11)   Do të krijohen  të rinj 16 “China” 

 Ngadalësimi i ekonomisë kineze do të krijojnë rritjen e prodhimii në 16 ekonomitë në zhvillim të tilla si: Meksika, Nikaragua, Republika Dominikane, Peru, Etiopia, Uganda, Kenia, Tanzani, Bangladeshi, Mianmar, Sri Lanka, Laos, Vietnam, Kamboxhia, Filipinet dhe Indonezia. Përfundon studimi