Nju Delhi është qyteti më i ndotur në botë, Prishtina ne vendin e 18-të

990

Vendi i dytë është kryeqyteti i Bangladeshit Daka dhe Kabuli i Afganistanit, ndërsa Prishtina renditet ne vendin e 18-të në Botë

Nju Delhi ishte kryeqyteti më i ndotur në botë në 2018, dy organizata të monitorimit të ndotjes së ajrit thanë në një studim të sasisë së mikroparticles PM2.5 në 61 kryeqytete në mbarë botën.

Kryeqyteti indian, i cili është shtëpia e më shumë se 20 milionë njerëzve, është kryeqyteti i Bangladeshit Daka dhe Kabuli, kryeqyteti i Afganistanit, sipas një studimi të kryer nga IQ AirVisual, një organizatë zvicerane e cila mbledh të dhëna nga vendi, në të gjithë botën për cilësinë e ajrit, dhe Greenpeace.

Ajri toksik i Nju Delhiut shkaktohet nga automjetet dhe nga ndotjet industriale, pluhuri nga fabrikat industriale, tymi nga djegia e plehrave dhe mbetjeve të kulturave në fushat fqinje. Përqindja mesatare e PM2.5 për metër kub ajror në këtë qytet ishte 113.5 në vitin 2018, raporton raporti i organizatave, më shumë se dyfishi i nivelit të Pekinit, mesatarja e të cilave ishte 50.9 gjatë vitit , duke e bërë atë kryeqyteti i tetë më i ndotur i botës.

Organizata Botërore e Shëndetësisë vendos si një limit ditor për cilësinë e ajrit 25 micrograms PM2,5 për metër kub të ajrit.

Kina ka bërë përpjekje për vite me radhë për të zbatuar rregullat mjedisore dhe për të kufizuar industritë ndotëse, por vitet e fundit ka përfituar nga përmirësimi i madh në legjislacionin dhe vullneti më i fortë politik për të luftuar cilësinë e ajrit të dobët. Në Indi ka 15 nga 20 qytetet më të ndotura në botë, thonë organizatat në studimin e tyre të përbashkët.

20 qytetet më të ndotura në botë

 1. Nju Delhi, India (113.5)
 2. Dhaka, Bangladesh (97.1)
 3. Kabuli, Afganistani (61.8)
 4. Manama, Bahrein (59.8)
 5. Ulan Bator, Mongolia (58.5)
 6. Qyteti i Kuvajtit, Kuvajti (56.0)
 7. Kathmandu, Nepal (54.4)
 8. Pekini, Kina (50.9)
 9. Abu Dhabi, Emiratet e Bashkuara Arabe (48.8)
 10. Jakarta, Indonezia (45.3)
 11. Kambala, Uganda (40.8)
 12. Hanoi, Vietnami (40.8)
 13. Sarajevë, Bosnje dhe Herzegovinë (38.4)
 14. Tashkenti, Uzbekistani (34.3)
 15. Islamabad, Pakistan (38.6)
 16. Shkup, IRJM (34.0)
 17. Kolombo, Sri Lanka (32.0)
 18. Prishtinë, Kosovë (30.4)
 19. Astana, Kazakistani (29.8)
 20. Santiago, Kili (29.4)