Qyteti më i rrezikshëm në Gjermani

Bota

Disa qytete evropiane ngadalë kanë filluar të bëhen multikulturore në dy dekadat e fundit, kur qeveritë europiane kanë hapur kufijtë e tyre për popullsitë e huaja.

Në të njëjtën kohë autoritetet me qëllim kanë mbuluar krimet e kryera nga kombësitë e huaja, për të mos krijuar ndjenjat raciste ndaj popullit të tyre. Një shembull është policia suedeze  që nuk duhet t’i referohet origjinës etnike të kriminelëve të kapur, ndërsa qeveria gjermane u përpoq për të mbuluar sulmet seksuale që ndodhën në Këln në 2015.

Megjithatë, ka disa statistika që nuk mund të mbahen sekret. Për shembull, qeveria gjermane kohët e fundit zbuloi se më shumë se 50% e popullsisë së Frankfurtit ka një origjinë të huaj, duke konsideruar qyteti më multikulturore në vend. Për herë të parë, pra, popullsia indigjene e një qyteti është më e ulët nga të huajt, me një përqindje më të madhe të turqve (13%).

Sot, 49% e banorëve ne Frankfurt me origjinë të huaj jetojnë nën kufirin e varfërisë, krahasuar me 23% të gjermanëve, ndërsa shanset e të huajve të papunë është shumë më e lartë. Në të njëjtën kohë kriminalitetit në Frankfurt është më i dukshëm dhe më e lartë sesa në qytetet e tjera, me 16,292 krime për 100,000 banorë ndaj totalit të krimeve, ku vitin e kaluar në Gjermani numri i krimeve ishte rreth 6.000.000.

Shumë besojnë me siguri se  qytetit i Frankfurtit e sheh të ardhmen e Evropës si një kontinent multikulturore me kufij të hapur. Diçka në fjalë e ngjashme me atë të vërejtur në Suedi, që kohët e fundit ka bërë ligjet më të ashpra sidomos në drejtim të emigracionit të paligjshëm, pasi një i huaj që kërkoi azil vrau pesë njerëz në Stokholm.

Vendi i 10 milion konsiderohet vendi i parë në drejtim të trajtimit pozitive të emigrantëve, sot ka ndryshuar faqe, sipas një studimi të fundit nga Universiteti i Goteborgut (2017). Në mënyrë të veçantë, 52% e suedezëve kërkon marrjen e më pak refugjatë, 24% kanë mendim të kundërt, kur 40% nga dy vjet më parë dëshironin më pak të huaj në krahasim me 37% që nuk e kërkojnë kufizime. Ndërsa partia anti-emigracionit demokratët suedezë tani mbështeten nga 20% e popullsisë.

 

Në anën tjetër të Europës, pasi Austria vendosi për të mbrojtur kufitë me forcat  ushtarake, si dhe Italinë për të parandaluar refugjatët që hyjnë. Italia kërcënoi se do të dërgojë 200.000 emigrantë në Evropën veriore. Sa për Greqinë, ka raporte sipas të cilave BE-ja do të blejë, ose me qira shtëpi për të srehuar refugjatët, për shkak se vendet e pasura veriore e kanë kuptuar tashmë edhe pse emigrantët janë të nevojshëm për industrinë e tyre, janë të detyruar për të mirëpritur, por vetëm refugjatë të kualifikuar.