OJQ: 20 mijë refugjatë të mbyllur në kampet e BE, ndërsa 60 mijë kanë vdekur gjatë rrugës për në Evropë

366

  “Marrëveshja e Bashkimit Evropian me Turqinë mbi kontrollin e imigracionit ka çuar në politikat dhe praktikat e paqëndrueshme dhe joefektive në Greqi”, thotë Komisioni Ndërkombëtar i Shpëtimit dhe OJQ të tjera me rastin e tre vjetorit të marrëveshjes

Në një letër të hapur drejt udhëheqësve europianë, thonë se rreth 20,000 vetë janë mbyllur në kushte të pasigurta në kampet e BE.

Gjatë dimrave të mëparshëm kemi parë mijëra njerëz në nevojë të strehuar në tenda të improvizuara në temperatura nën zero. Kemi pasur nëntë mijë refugjatë strehuar në Moria, Lesvos, ndërsa ajo është një qendër e krijuar për të akomoduar 3.000 refugjatë. Kështu, ne vërejtur një mungesë të theksuar të higjienës, mungesa e ujit të rrjedhshëm dhe dhunës të rëndësishme, ” tha për Euronews Imotzen Sudbury nga International Rescue Committee,

Në emigrim 3.4 për qind e popullsisë së botës

Kjo marrëveshje është dokumenti i parë ndërkombëtar mbi menaxhimin e migracionit, vendos 23 qëllime për të lehtësuar migrimin ligjor dhe për të ndaluar kalimin e paligjshëm të kufijve pasi numri i njerëzve në lëvizje në mbarë botën është rritur në më shumë se 260 milionë , ose 3.4% e popullsisë së botës.

OKB-ja : 60 mijë të vdekur në përpjekje për të kaluar kufirin

Më shumë se 80% e atyre që lëvizin midis vendeve bëjnë këtë ligjërisht, por më shumë se 60,000 njerëz kanë vdekur duke u përpjekur të kalojnë kufirin ilegalisht që nga viti 2000, sipas shifrave të OKB.

Beteja nuk ka mbaruar akoma. Ne po fillojmë një betejë të re. Një betejë kundër projekteve sekrete të Brukselit mbi migracionin “, tha ministri i jashtëm hungarez z. Piter Segirto në një konferencë shtypi në Bruksel.

Bordi Ndërkombëtar i Shpëtimit dhe OJQ-të e tjera u bëjnë thirrje liderëve të BE-së: “ Të bien dakord me urgjencë për aranzhime të drejta dhe të qëndrueshme për shpërndarjen e përgjegjësive për azilkërkuesit që vijnë në Evropë, e cila do të sigurojë aftësinë e Shteteve Anëtare për të siguruar kushtet e jetesës.