Opozita ne Parlament: Ne marreveshje a ka pretendime pala shqiptare per Camet?

658

Greqi / Kembana në marrëveshjen dypalëshe me Shqipërinë eshte dhene nga deputeti dhe ish  zedhenesi i MPJ te Greqise z. George Koumoutsakos.

Sot në Parlament, ai kërkoi te vihej dijeni per marrëveshjen, duke shpjeguar se “ka informata në 24 orët e fundit që qeveria do të nënshkruajë një marrëveshje dypalëshe me Shqipërinë”.

Për shkak se shembulli  me Maqedoninë është një precedent shumë negativ, “Demokracia e Re” kërkon nga qeveria ta paraqesë tekstin e marrëveshjes përpara se të nënshkruhet për delegacionin kombëtar,” tha Koumoutsakos. Duhet të theksohet se sipas njoftimit te Pireut marrëveshja është analoge me atë të nënshkruar në Prespë dhe përfshin ne temë pronat e Cameve dhe përcaktimin e zonave të detit midis Shqipërisë dhe Greqisë. Megjithatë, ai parashtroi ne Parlament një pyetje relevante aktuale për Ministrin e Jashtëm Nikos Kotzias. Në veçanti, ai i kërkon Ministrit se ne çfarë faze janë bisedimet me palën shqiptare, nëse pala shqiptare vazhdon të ngrejë pretendimet e saj mbi problemin Cam dhe nëse është vendosur një datë specifike për nënshkrimin e marrëveshjes së ardhshme greko-shqiptare.

Pyetje për Ministrin e Punëve të Jashtme, z. N. Kotzia

Tema: Subjekti dhe përmbajtja e bisedimeve midis Greqisë dhe Shqipërisë

Në deklaratat e tij më 18 qershor, Ministrit të Jashtëm shqiptar, Z. Bushati ka thënë se brenda një jave do të ketë një takim i ri me homologun e tij grek, si dhe takimet me grupe të negociatorëve të të dy vendeve. Ai shprehu besimin e tij se bisedimet mbi marrëveshjen greko-shqiptar në zonat detare kanë hyrë në një fazë “jo të kthyeshëm”, dhe sqaroi gjithashtu se përmbajtja e ceshtjes se paketës te diskutuar nga Greqia dhe Shqipëria janë shumë më të gjerë. Ai nuk përjashtoi, jmundësinë e një zgjatje të bisedimeve deri më 28 – 29qershor, që në kuadrin e Këshillit të Evropës.

Nga ana juaj, gjatë një konference të përbashkët për shtyp me homologun tuaj rus në Moskë, ju thatë se ne jemi në një proces të zgjidhjes së çështjeve të hapura me Shqipërinë dhe se bisedimet së shpejti do të përfundojnë.

Në Kontrollin Parlamentar të kryer nga Opozita me pyetje të përsëritura rreth përmbajtjes së bisedimeve greko-shqiptare, sfera e çështjeve, duke përfshirë pretendimet e paskrupullta të shqiptarëve Cam, ju keni shmangur duke iu përgjigjur ose duke iu përgjigjur me evazion.

Cila është vargu i temave me të cilat po diskutoni me homologun tuaj shqiptar?

A vazhdon pala shqiptare të ngrejë pretendimin e saj per Camet?

Ku janë pikërisht bisedimet për përcaktimin e zonave detare në krahasim me marrëveshjen origjinale të nënshkruar nga Greqia dhe Shqipëria?

A është nënshkruar një datë specifike për marrëveshjen e ardhshme greko-shqiptare që po negocioni dhe çfarë është ajo?

 

 

Në dritën e asaj që u tha me marrëveshjen me IRJM-në dhe për të shmangur çdo zhvillim që mund të shkaktojë arritje negative kombëtare, unë kërkoj dorëzimin e menjëhershëm në Delegacionin Kombëtar të tekstit të Marrëveshjes që do të nënshkruhet me Shqipërinë për t’u informuar rreth përmbajtjes së saj dhe të diskutohet nga Parlamenti Grek para nënshkrimit të saj të detyrueshëm.

 

Ja kush eshte deputeti George Koumoutsakos.:

 

Nga 1995 deri në 1997 ai shërbeu në Zyrën e Presidentit të Republikës Greke, Kosti Stephanopoulos. Pastaj, deri në vitin 2001, ai ishte anëtar i Delegacionit të Greqisë në Bashkimin Evropian.

 

Prej vitit 2001 deri në 2003 ai ishte përgjegjës për çështjet e marrëdhënieve dypalëshe, marrëdhënieve të minoritetit grek dhe Bashkimit Evropian – Shqipëri në Ambasadën Greke në Tiranë.

 

. Nga viti 2003 deri në 2004 ai ishte Shefi i Zyrës së Ministrit të Jashtëm Petros Molyviatis.

 

Që nga marsi i vitit 2004 ai ka qenë zëdhënës i Ministrisë së Jashtme deri në zgjedhjet evropiane në qershor 2009, kur ai është zgjedhur në Deputetin e Demokracisë së Re.

 

Më 13 janar 2016, emerohet  perseri zëdhënës  Demokracisë së Re, dhe me pas u emërua Shefi i Çështjeve Parlamentare të Ministrisë së Punëve të Jashtme .
Këtë e pëlqejnë %d blogues: