Oxfam: Të pasurit bëhen më të pasur në pandemi, miliarderët dyfishojnë pasuritë

Bota Ekonomi

Shifrat e publikuara së fundmi nga OJQ-ja britanike Oxfam janë, nëse asgjë tjetër, mbresëlënëse: që nga shpërthimi i pandemisë, dhjetë miliarderët më të pasur në planet kanë më shumë se dyfishuar pasurinë e tyre personale, e cila sot arrin në 1,5 trilion dollarë në krahasim me 700 dollarë. miliardë në fillim të vitit 2020.

Vetëm në dy vitet e pandemisë, rritja e pasurisë së tyre ishte më e madhe se në 14 vitet e mëparshme. Në të njëjtën kohë, numri i njerëzve që jetojnë në varfëri absolute është rritur me 160 milionë. Përveç kësaj, numri i grave që humbën punën u rrit me 13 milionë.

Dhe e gjithë kjo pavarësisht se ekspertët vlerësojnë se globalizimi kontribuon në rritjen e të ardhurave në Azi dhe Afrikë. Skenarët optimistë madje duan që Afrika të shfaqet si djepi i një “revolucioni bujqësor” të ri, i cili, i kombinuar me depërtimin e teknologjisë do të çlirojë një pjesë të popullsisë nga mundimi i varfërisë absolute deri në vitin 2030.  Pra, çfarë ndodhi në vitet e saj të vështira pandemia ?

Bekim për  pandeminë

Manuel Smith, një studiues mbi pabarazinë sociale në filialin gjerman të Oxfam, thotë: “Për miliarderët, pandemia është si gërmimi i arit. “Qeveritë mund të kenë kanalizuar miliarda në ekonomi, por shumë nga këto para shkojnë për ata që përfitojnë nga rritja e aksioneve në bursat ndërkombëtare”. “Rritja e pabarazive tani është një çështje jete dhe vdekjeje,” tha Oxfam, duke vënë në dukje se nga 17 milionë viktimat e pandemisë, shumë do të kishin shmangur vdekjen nëse do të ishin vaksinuar. “Vaksinat duhet të trajtohen si një e mirë publike,” tha organizata.

Të dhënat e Oxfam u publikuan pak para nisjes së “Forumit Ekonomik Botëror” dixhital në janar. Por ka edhe kritika ndaj OJQ-ve britanike. Disa argumentojnë se shifrat bazohen vetëm në Raportin Global të Pasurisë së bankës zvicerane Credit Suisse, por nuk pretendojnë se hetimi i bankës zvicerane është i pavërtetë. Duke folur për gazetën gjermane Die Zeit, profesori Andreas Paichl, bashkëpunëtor në Institutin Ekonomik IfO, kritikoi faktin se Oxfam nuk zhvillon metodologjinë e vet, por thjesht nxjerr përfundime nga burime të palëve të treta. Sidoqoftë, as profesori Paich nuk e kundërshton saktësinë e të dhënave për dhjetë miliarderët më të mëdhenj në planet.

Një tendencë e ngjashme në Gjermani

Në Gjermani duket se kohët favorizojnë edhe “poseduesit dhe zotëruesit”. Sipas të dhënave të Bankës Qendrore, në tremujorin e parë të vitit 2021, prona private e gjermanëve ka tejkaluar për herë të parë “barrierën” prej shtatë trilionë eurosh. Në tremujorin e dytë, aktivet shënuan një rritje të re prej 159 miliardë lekësh. Kjo është kryesisht për shkak të rritjes së kthimeve të tregut të aksioneve pasi, për herë të parë që nga viti 2001, numri i gjermanëve që investojnë në aksione është afër 12.5 milionë. Sipas vlerësimeve të kanalit të parë të televizionit gjerman (ARD), trendi rritës do të vazhdojë edhe në vitin 2022, me perspektivën që pasuria private e gjermanëve të arrijë në tetë trilion euro.

Në vijim të taktikave, por edhe formulimit të Oxfam-it, Shoqata e Sindikatave Gjermane (DGB), në një njoftim të fundit thekson se tashmë para pandemisë në Gjermani 1% më e pasur e popullsisë zotëronte 1/3 e totalit të pronës private. dhe që atëherë pabarazia ndoshta është përkeqësuar, pasi dhjetë më të pasurit kanë rritur pasurinë e tyre me 100 miliardë euro. Kjo shumë është e barabartë me totalin e të ardhurave tatimore të pushtetit vendor për vitin 2020. “Me 100 miliardë euro mund të financohen dy të tretat e të gjitha investimeve të nevojshme për modernizimin e infrastrukturës në bashki dhe komunitete”, theksojnë sindikatat.

Burimi: Deutsche Welle