Policia greke: Si funksiononte një rrjet që kontrabandonte emigrantë në vendet evropiane përmes Greqisë

Greqi

Një grup i mirëfilltë që promovonte emigrantë të paligjshëm nga Greqia në vende të tjera evropiane, me dokumente udhëtimi dhe pasaporta të falsifikuara dhe të vjedhura, u krijua nga një iranian me bazë në Athinë dhe pesë persona të tjerë, përfshirë një grua rumune 34-vjeçare.

Të pandehurit po shpërndanin dokumentet përmes “aplikacionit telegram” për disa qindra euro për të huajt që kishin ardhur ilegalisht në Greqi dhe dëshironin të shkonin në vende të tjera të Evropës.

Grupi kishte funksionuar që nga viti 2019 dhe sillte sistematikisht emigrantë nga Irani në Turqi dhe më pas përmes Greqisë, duke i dërguar ata me rrugë ajrore dhe me dokumente false të siguruara përmes “telegramit” në Angli, Gjermani dhe Spanjë.

Anëtarët e grupit krijuan kanale brenda aplikacionit, në të cilat ata mund të postonin ose si “furnizues” të mundshëm fotografi të dokumenteve të udhëtimit që kishin për shitje, ose si “përdorues” të mundshëm për të zgjedhur nga dokumentet e disponueshme të udhëtimit.

Kjo metodë e veçantë siguroi qarkullimin ndërkombëtar të dokumenteve, duke bashkuar “furnizuesit” e dokumenteve të udhëtimit dhe “përdoruesit e zakonshëm” blerësit e mundshëm. Çmimet e dokumenteve varionin nga 200 deri në 1.500 euro secili, në varësi të llojit të dokumentit dhe vendit të origjinës.

Dokumentet u dërgoheshin blerësve, me postë ose me postë, dhe pagesat për dokumentet kryheshin kryesisht përmes kompanive të korrierëve të parave. Gjithashtu, u konstatua një aktivitet paralel i unazës për promovimin e paligjshëm të emigrantëve nga Turqia në Greqi dhe më pas në vendet e tjera evropiane. Emigrantët u përzënë nga Aleksandropoli dhe përfunduan në një apartament në Kypseli të menaxhuar nga një 30-vjeçar iranian i cili u arrestua.