Qyteti mbyll shkollat ​​dhe universitetet për shkak të ndotjes toksike të ajrit

Mendime edhe për bllokimin në përpjekje për të përmirësuar cilësinë e ajrit

Autoritetet në Nju Delhi, Indi, kanë mbyllur të gjitha shkollat ​​dhe universitetet për një kohë të pacaktuar mes niveleve në rritje të ndotjes së ajrit.

Edhe punimet e ndërtimit janë ndaluar deri më 21 nëntor, por përjashtim është bërë për projektet e transportit dhe mbrojtjes. Ndërkohë, vetëm pesë nga 11 termocentralet e qytetit me qymyr vazhdojnë të funksionojnë.

Mjegulla helmuese ka krijuar kushte mbytëse në qytet. Nivelet e mikrogrimcave PM2.5 që mund të bllokojnë mushkëritë e njerëzve në Delhi janë shumë më të larta se udhëzimet e sigurisë të Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH). Në disa pjesë të qytetit indeksi i ndotjes ka arritur në 400, me situatën që karakterizohet po aq e rëndë sa cilësia e “kënaqshme” e ajrit është ndërmjet 50 dhe 100.

Disa shkolla ishin mbyllur tashmë javën e kaluar për shkak të ndotjes dhe autoritetet e Delhi thanë se ata madje po konsideronin një bllokim për të përmirësuar cilësinë e ajrit.

Një kombinim faktorësh të tillë si emetimet e automjeteve dhe emetimet industriale, pluhuri dhe moti e bëjnë Nju Delhin kryeqytetin më të ndotur në botë. Era gjithashtu bëhet veçanërisht toksike gjatë muajve të dimrit pasi fermerët në zonat fqinje djegin të korrat. Shpejtësia e ulët e erës gjithashtu luan një rol pasi bllokon ndotësit në shtresat e poshtme të atmosferës.

Këtë vit, ndotja është bërë aq e rëndë sa ka shkaktuar një paralajmërim të ashpër nga Gjykata e Lartë e Indisë, e cila ka urdhëruar qeveritë shtetërore dhe federale të ndërmarrin veprime “të menjëhershme dhe emergjente” për të adresuar problemin.

Burimi : nga BBC